Tako kot po vinogradih vse naokrog, od 15.avgusta klopotec stoji tudi na vrhu mestnega vinograda v Ormožu. Postavitev klopotca je bilo svečano dejanje, ki ga je spremljala vrsta obiskovalcev:

Na brežini, ob Ljutomerski cesti, za zgradbo na Vrazovi ulici 12, kjer domuje Ljudska univerza Ormož, se nahaja MESTNI VINOGRAD. Ob zasaditvi 220-tih trt ŠIPONA, lansko leto v maju, je bivši župan Alojz Sok povedal, da je ideja, da bi v Ormožu imeli mestni vinograd tlela že nekaj let. Najprej so ga nameravali zasaditi ob Grajski pristavi, a se na Zavodu za spomeniško varstvo niso strinjali. Tako so iskali drugo primerno lokacijo. In kot je videti danes, je brežina ob vhodu v center mesta idealna za vinograd.

Četudi mestni, vinograd potrebuje klopotec

Seveda pa vinograd potrebuje tudi klopotec! Tako se na občini, natančneje na Oddelku za upravljanje z občinskim premoženjem, kjer za vinograd tudi skrbijo; niso veliko obotavljali in se odločili, da klopotec tudi postavijo. Kmalu je dozorela ideja, da pa bi postavitev klopotca lahko bil družaben dogodek.

In tako je tudi bilo: postavitev klopotca si je ogledalo nepričakovano veliko občanov. V kulturnem programu je zapel kvartet MACLEKI, sicer pa so običaj postavitve klopotca prikazali člani TKD Miklavž pri Ormožu. S tem, da pa so se tehničnih del z dvigalom in ostalo potrebno opremo, lotili člani PGD ORMOŽ. Potrebno delo, da se klopotec postavi ter njegove dele pa je sproti opisoval Mirko Fekonja. »Stol, gredelj oziroma osovina, macleki in križ morajo biti iz hrastovega lesa, vetrnice iz smrekovine, metla iz brezovih vej, postavljen pa mora biti na sohi iz kostanja«, je povedal Fekonja in dodal, da pa je bistvu najpomembnejši veter, da ga požene.

Za konec pa domača južina. Pa kaj najboljšega iz vinogradnikove kleti, da se poplakne grlo… . Vsi, ki so pomagali pri postavitvi, so si jo zaslužili, a tudi vsi obiskovalci, ki so jih organizatorji prireditve pogostili s kislo juho in pijačo. Pa tudi glasbe ni manjkalo, zbranim je zapel ormoški glasbenik Ivan Švajgl.

V tem času pa že veselo zapoje tudi »županov klopotec«, če je le kaj vetra. Jesen ga bo gotovo prinesla dovolj, da bo klopotec opravil svoje poslanstvo. Dokaj ponosno stoji ta klopotec na vhodu v mesto in pozdravlja prišleke ter čaka privlačno šiponovo zgodbo, ki bo pritegnila kakšnega gosta več v naše malo mesto. Kot je povedal župan Danijel Vrbnjak, bi že prihodnje leto naj imenovali viteza mestnega vinograda, kmalu bi naj v čast ŠIPONU začela delovati mestna vinoteka in vinogradniško-vinarski muzej. Verjetno pa bo največ veselja prinesla PRVA trgatev v MESTNEM VINOGRADU in PRVO vino, ki bo županu oziroma občini služilo v protokolarne namene.

VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 22. AVGUSTA OB 20.URI.