V Osluševcih so drugo soboto v avgustu pripravili blagoslov obnovljene kapele, bolj znane pod imenom »Komahejeva kapela«, ki stoji ob hiši družine Kokol (po domače Komahejevih), v Osluševcih 22. Kapelica ima dolgo zgodovino, saj bi naj bila zgrajena davnega 1895. leta in sicer v zahvalo, ker se ob nesreči pri prevozu mošta s konjsko vprego ljudem ni nič hujšega zgodilo, v nesreči je poginila le ena kobila. Po ustnem izročilu, bi naj kapelo dal postaviti Jožef Kovačec, takratni lastnik Komahejeve domačije.

»Dogodki zaznamujejo naša življenja in v nas puščajo različne spomine sledi. Eden izmed teh dogodkov je tudi danes, ko se je našemu očetu uresničila dolgoletna želja, da ponosno stoji ob obnovljeni Komahejevi kapeli, ki so jo zgradili naši predniki in je že dolga leta ponos nam domačim in bližnjim vaščanom«
, je v uvodnem govoru dejal RUDI KOKOL, potomec Komahejevih, ter dodal: »Današnji dogodek je še eden med mnogimi, katerim je priča ta kapela. Bili so lepi in bili so tudi zelo težki. Še posebej v težkih trenutkih so ljudje iskali uteho pri Sveti Mariji, kateri je posvečena kapela. Že samo bežen pogled na kip Svete Marije in verno srce sta naredila marsikateri korak lažji, marsikateri trenutek trpljenja krajši, marsikatero upanje je ostalo in živelo naprej.«
»Vsa ta leta kapela nemo izraža, da v teh krajih živijo verni, delovni in ponosni ljudje, ki jim ni vseeno za kraj in soljudi. To se je pokazalo tudi ob obnovi kapele, saj je očetovim željam prisluhnila občina Ormož in uspešno zagotovila obnovo kapele, katera bo še naprej v ponos tako kraju, kot občini«, pa je RUDI KOKOL zaključil svoj govor.

Občina Ormož je za obnovo kapele v Osluševcih prispevala blizu 9 tisoč evrov in sicer iz sredstev, ki so jih za obnovo vaških kapelic, tako v Osluševcih kot v Ritmerku, Podgorcih, Mihovcih in v Cvetkovcih iz proračuna namenili v zadnjih treh letih.
Blagoslov Komahejeve kapele v Osluševcih je opravil dekan Jože Šipoš, sicer dolgoletni župnik v Podgorcih in častni občan občine Ormož. Zapeli so domači pevci. In kot je v Osluševcih navada, je k organizaciji slovesnosti pristopila cela vas. Skupaj so poskrbeli za pogostitev in za še eno prijetno druženje.


(FOTO: Ana Munda)

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 29. avgusta 2019