V Ormožu je danes potekala prva seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije v mandatu 2023 – 2028.   Plenum je najvišji organ GZS med dvema Kongresoma. Redno zasedanje se sklicuje vsaj enkrat letno.  Od 152 vabljenih se  je plenuma udeležilo 123 vodstvenih gasilcev v Sloveniji oziroma predstavnikov Gasilske zveze Slovenije in predstavnikov 121-tih Gasilskih zvez ter številnih gostov iz vrst Uprave za zaščito in reševanje, Policije in Slovenske vojske ter državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved in predsednica države Nataša Pirc Musar.  V kulturnem programu so sodelovali Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana, ki je z glasbo dočakala goste tudi pred ormoškim Domom kulture, kjer je plenum potekal. Med drugim so predstavili tudi na današnjem plenumu potrjeno gasilsko koračnico z naslovom »Gasilska moč«, neznanega avtorja, ki jo je v zaprašenih arhivih izbrskal Slavko Petek, ki tudi član Godbe veteranov Štajerske Ervina Hartmana. Zapele so članice ženskega zbora GZ Ormož in prleški kantavtor Tadej Vesenjak.

 

 

Zbranim v Domu kulture je prvi pozdrav namenil predsednik GZS Janko Cerkvenik, potem je zbrane pozdravil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je izrazil veselje, da se plenum dogaja v Ormožu ter se zahvalil gasilcem za vso opravljeno delo in poudaril, da prav gasilci ostajajo največja sila pri zagotavljanju pomoči pri različnih nesrečnih situacijah.

Naslednji je spregovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved. “To, kar ste slovenski gasilci opravili v času boja proti najhujšim naravnim nesrečam v novejši zgodovini, je neprecenljivo, je več, kot bi kdorkoli mogel pričakovati od vas. Gasilci uživate med ljudmi izjemno zaupanje in spoštovanje, zaradi vas smo vsi skupaj varnejši,” je dejal ter dodal, da smo pri nadaljnji graditvi sistema zaščite in reševanja v pomembnem času, saj bomo imeli do poletja operativno floto štirih letal za gašenje, kar ob helikopterjih vojske in policije pomeni pomembno silo v boju proti požarom. Ponovno bomo vzpostavili program Kras, kot orodje za preventivo in nabavo opreme za boj proti požarom na posebej ogroženih območjih. “Narave ne moremo premagati, ko zapreti z besnenjem, lahko pa se nesrečam zoperstavimo učinkovito in organizirano, ker imamo tako izjemen, v svetu edinstven sistem gasilstva, prostovoljstva z neverjetnim čutom za sočloveka na najvišji profesionalni ravni. To je naše gasilstvo, slovenski narodni zaklad,” je sklenil državni sekretar Medved v uvodnem nagovoru udeležencem plenuma.

Sledil je uradni del plenuma z dnevnim redom, ki je imel 17 točk dnevnega reda.  Plenarno zasedanje je odprl predsednik GZS Janko Cerkvenik, vodil ga je Dejan Jurkovič –predsednik GZ Ormož in predsednik Regijske GZ Podravje.  Gasilci so se seznanili z minulim delom, s finančnim poročilom in z načrti. Seznanili so se, da v Sloveniji deluje 1336 PGD, ki so povezana v 121 GZ. Leta 2023 je v PGD bilo včlanjenih 173.550 gasilcev, kar glede na to, da je leta 1980 v gasilske vrste bilo včlanjenih 82.229, kaže na razveseljiv porast članstva. Samo gasilskih pionirjev je okrog 2500, kar je edinstven interes za gasilstvo v Evropi, je v svojem poročilu med drugim dejal  poveljnik GZS Zvonko Glažar, ki je med načrti predstavil resolucijo o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih 2024 – 2030, ki je v pripravi, ter aplikacijo »Vulkan«, ki bo v pomoč gasilcem. Povedal je tudi, da je država razpisala 2,5 milijona evrov sredstev namenjenih za gasilsko opremo.

Med drugim so potrdili tudi novo gasilsko koračnico »Gasilska moč« in imenovali Francija Petka za častnega poveljnika GZS.

Slavnostni del plenuma, ko so zaslužnim gasilcem podelili priznanja se je pričel ob 13.uri, ko se je gasilcem pridružila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je v svojem slavnostnem govoru izpostavila velik pomen tradicije in prostovoljnosti gasilstva. Gasilcem se je zahvalila za njihovo nesebično pomoč in spomnila na njihovo vlogo ob naravnih nesrečah. Spomnila je, da letos praznujemo 155 let organiziranega gasilstva v Sloveniji. Hkrati pa se lahko pohvalimo z več kot 170.000 članicami in člani v gasilskih društvih, od tega s 100.000 operativnimi gasilci. “Edinstvena obletnica in številčnost članstva izkazujeta velik pomen tradicije in prostovoljnosti te plemenite dejavnosti,” je poudarila. Tradicija in prostovoljnost sta po njenih besedah unikum v svetu, neprecenljiva temelja, ki omogočata obstoj gasilstva v nepogrešljivi obliki, kot ga poznamo.“Zato ju moramo stalno in trajno negovati,” je dodala.

“Vaše osnovno poslanstvo je nesebično in plemenito: reševanje življenj in premoženja. To počnete v velikih stiskah in kriznih situacijah, ko nas preizkuša narava in ko potrebujemo upanje. Takrat se pokažejo odgovornost, sposobnost vodenja, usposobljenost, strokovnost in čvrstost organizacije ter ljudi. Gasilke in gasilci ste v ujmah in nesrečah neštetokrat dokazali, da ste vsestranski, da se znajdete v nepredvidljivih situacijah in da je vodilo vsega, kar počnete, nesebična pomoč drugim,” je med drugim povedala predsednica.

Za konec se je predsednica gasilcem zahvalila za njihovo delo z naslednjimi besedami:  “Ob nas ste takrat, ko vas najbolj potrebujemo, ko potrebujemo varnost, tolažbo, podporo. Naša srca bijejo z vašimi, ob vsakem alarmu, sireni in intervenciji. Hvala, ker ste vedno ob nas – za nas.”

 

 

 

Podelili kar 37 odlikovanj za hrabrost

Sledila je podelitev priznanj.  Podelila sta jih predsednik GZS Janko Cerkvenik in poveljnik GZS Zvonko Glažar. Prireditev je povezovala predsednica PGD Ivanjkovci in članica ženskega pevskega zbora GZ Ormož Natalija Fajfar, ampak obrazložitve je prebiral Dušan Pungartnik – predsednik komisije za priznanja GZS.

Podelili so 2 priznanji v obliki medalje za dolgoletno medsebojno sodelovanje, ki sta ju prejela: Robert Glavaš – načelnik generalštaba Slovenske vojske in Rajko  Likozar Šimunkovič – predstavnik uniformirane policije.

 

Podelili so kar 37 odlikovanj za hrabrost. Prejeli so jih: Matic Maček, Sergej Matko, Boštjan Bradeško, Jože Prislan, Bojan Adamič, Nace Kovač, Aleš Rakun, Matjaž Goličnik, Jože Brezovnik, Primož Bitenc, Gregor Zajc, Ciril Turk, Jakob Brunet, Damjan Šmit, Robert Slapnik, Janez Železnik, Aleš Pšaker, Robert Weiss, Jože Sedeljšak, Tadej Petek, Robert Bastelj, Matej Kos, Luka Kapušar, Jan Balantič, Aleš Špruk, Grega Petek, Rok Dobovšek, Marko Zajc, Uroš Debeljak, Andrej Prislan, Vito Sorčan, Martin Šoštarič, Sebastjan Peharda, Jože Lenko, Bojan Cukjati, Marko Vrabič in Urh Rok.

 

Najvišja gasilska priznanja – plaketa gasilca za dolgoletno aktivno delovanje v gasilskih vrstah so prejeli: Marica Ajlec PGD Lenart (GZ Lenart), Pavel Ring (GZ Dravograd), Zdravko Valentin Novak PGD Grahovo( GZ Cerknica),  Kamilo Kirbiš PGD Sveta Trojica (GZ Lenart)

 

Kipec gasilca so prejeli: Tanja Gregorič PGD Krkavče (OGZ Koper), Zvonko Romih PGD Matke (GZ Prebold), Slavko Kramberger PGD Zrkovci (GZ Maribor), Peter Šneljer PGD Radovica (GZ Metlika)

 

Kipec Matevž Haceta za življenjsko delo v gasilstvu pa so prejeli: Srečko Kerin PGD Trbovlje-mesto (GZ Trbovlje), Matjaž Klarič PGD Bevke (GZ Vrhnika) in Franci Petek PGD Starše (GZ Starše)

 

V teku plenuma je v avli Doma Kulture bila tudi priložnostna razstava. Na pobudo Mirka Fekonje (PGD Miklavž pri Ormožu) so člani Društva za ohranjanje gasilske dediščine na ogled postavili nekaj zanimivih eksponatov iz gasilskega muzeja v Miklavžu pri Ormožu, predvsem z različnimi gasilskimi značkami in ordeni pa so se na razstavi s svojim zbirateljskim gradivom predstavili tudi nekateri drugi zbiratelji.

 

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, v četrtek, 26. 4. 2024 ob 20.uri.