V organizaciji LU ORMOŽ je minuli konec tedna potekal eden izmed dogodkov okviru projekta »Spodbujanje evropskega načina življenja, krepitev solidarnosti in medkulturnega dialoga (PRO EU) iz programa EVROPA ZA DRŽAVLJANE. Razen Slovencev se je dogodka udeležilo še čez 150 gostov iz Poljske, Romunije, Hrvaške, in Srbije. Projekt sofinancira Evropska unija iz programa »Evropa za državljane« in je namenjen spodbujanju socialnemu delovanju, prostovoljstvu, sodelovanju in medkulturnim dialogom na ravni EU.

Udeleženci srečanja so imeli številne možnosti za sodelovanje, spoznavati kulture drugih evropskih dežel, obravnavati splošne teme Evropske unije in se učiti eni od drugih. Dogajanja so potekala na različnih lokacijah v Ormožu in okolici. Najprej pa so se vsi skupaj zbrali na uvodni prireditvi, ki je potekala v Domu kulture in je bila namenjena predstavitvi vseh partnerskih držav.
Najprej je zbrane pozdravila moderatorka Marjetka Pfajfar in k besedi povabila Mileno Debeljak – direktorico Občinske uprave Ormož (na sliki), ki je zbrane pozdravila v imenu občine, vsem sodelujočim v projektu pa zaželela veliko dobrih novih izkušenj, ki bodo prispevale boljši Evropi in prijetno druženje.
Razen Ljudske univerze Ormož v projektu sodelujejo še Udruga udomitelja NADA iz Ivanca na Hrvaškem, Občina Bitom iz Poljske, Gimnazija občine Tašnad Romunija, in Občna Irig v Srbiji.
Sledil je pozdrav direktorice LU ORMOŽ Viki Ivanuša, ki je spregovorila o pomenu projekta, ki daje možnost, da rastemo skupaj, da razvijamo solidarnost, gradimo mostove med seboj in postanemo trdna skupnost.
Program so popestrili učenci Glasbene šole Ormož, sicer pa so v nadaljevanju spregovorili predstavniki vseh sodelujočih držav oziroma ustanov, svoje predstavitve pa podkrepili s kratkimi filmi.

RAZNOLIKOST LJUDSKE DEDIŠČINE

Potem so se gostje udeležili rokodelskih delavnic, ki so potekale v Grajski pristavi in v prostorih Grajskega centra za družine. Vsaka sodelujoča država je pripravila po eno delavnico, kjer so izdelovali suvenirje značilne za določeno partnersko državo. Delavnic pa so se udeleževale že pomešane skupine.
Slovenija oziroma Ljudska univerza Ormož je pripravila delavnico izdelovanja rož iz papirja, kjer so predstavnice študijskega krožka z Ano Ratek na čelu, goste učile te tradicionalne slovenske obrti.
V delavnici, ki so jo pripravili Romuni so izdelovali mavrična kazala za knjige iz tradicionalnih romunskih barv: rdeče, rumene in modre barve. Iz barv, ki sicer krasijo tudi romunsko zastavo.
V nadstropju grajske pristave se je odvijala delavnica, ki so jo pripravili gostje iz Srbije. Okraševali so sveče in vezli.
Gostje iz Hrvaške so pripravili okraševanje srčkov iz lecta. Gre za lectarsko obrt, ki ima na Hrvaškem dolgo tradicijo. Z gosti je delala Valentina iz Lectarstva Slavica iz Klenovnika na Hrvaškem.
Zanimivo delavnico so pripravili tudi Poljaki. Gostje so izdelovali mozaike, ki jim Poljaki pripisujejo velik del svoje tradicije. V Ormož so tako za potrebe delavnice prinesli kupe pisanih lončenih koškov iz katerih so potem udeleženci delavnic lepili rože. Gre za umetnost, s katero se ukvarjajo vse generacije, je med drugim povedala Poljakinja DYLUS Barbara. Izdelovanje mozaikov je vrhunec imelo v sedemdesetih letih, danes ustvarjajo malo manj, je še dodala.

ŠE VEČ AKTIVNOSTI

Med aktivnostmi v času obiska v Sloveniji, so se zbrani gostje ukvarjali še s predstavitvijo Evropske solidarnostne enote in predstavitjo projekta evropski prostovoljci. Seznanili so se z nekaj dobrimi praksami evropskih projektov sodelujočih mest in drugo. Obiskali so tudi Čurkarijado na Kogu, srečanje pa zaključili z evalvacijskim sestankom, ki je partnerjem omogočil, da ocenijo rezultate projekta ter se dogovorijo o nadaljnjem sodelovanju.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 23. januarja 2020 ob 20.uri.