Na god Svetega Avguština, v nedeljo, 28. avgusta, je v Miklavžu pri Ormožu bila slovesnost v spomin na Godbo na pihala SLAVČEK, ki je sicer z delovanjem prenehala pred 60-timi leti. Pred tem pa je dolga leta v kraju in tudi v širši okolici bila nepogrešljiva. A je dogodek prinesel še veliko več – spomin na domače velike glasbenike Avguština Rakušo, Vinka Štrucla starejšega, njegovega brata Stanka Štrucla in končno tudi Vinka Štrucla, mlajšega. Njihove avtorske skladbe pa so odigrali člani Godbe na pihala iz Kungote in Pihalni kvartet KD ORMOŽ:

Pobudnik in organizator spominske prireditve je bil miklavški ljubiteljski zgodovinar Mirko Fekonja. Prireditev se ja začela po maši in potekala na platoju pred cerkvijo, kjer je nekoč tudi največkrat zaigrala miklavška godba SLAVČEK. Kaj je bil povod za spominsko slovesnost in nastop godbenikov iz Kungote v Miklavžu, pa je uvodoma zbranim razložil podžupan občine Kungota in predsednik Kungovšle pleh muzike Rudi Matjašič: »Naključje je naneslo, da smo prišli do zanimivega rokopisa in sicer prepisa not oziroma tako imenovane MARŠ KNJIŽICE iz leta 1930, ki je bila last Avguština Rakuše, člane nekdanje Godbe na pihala SLAVČEK iz Miklavža pri Ormožu,« je dejal Rudi Matjašič.
In tako so Kungovčani leta 2020 stopili v kontakt z Mirkom Fekonjo, ki si je te note izprosil in jih postavil na ogled v Gasilski muzej v Miklavžu pri Ormožu, obenem pa so se že dogovorili za spominski koncert v Miklavžu. Zaradi korone jim je dogovor uspel šele letos, kar pa je tudi sovpadalo s 60.obletnico prenehanja delovanja Godbe Slavček, ki je sicer delovala od leta 1930 do leta 1962. Ravno v nedeljo, 28. avgusta, ko je dogodek potekal je bil tudi god svetega Avguština in je tako sovpadal spominu na Avguština Rakušo, ki je spisal oziroma prepisal note, ki so bile tudi povod za prijeten kulturni dogodek v Miklavžu.
»S tem kulturnim dogodkom se želimo spomniti Miklavške godbe na pihala, Vinka Štrucla, starejšega, našega domačina, slovenskega skladatelja, dirigenta, aranžerja, pozavnista in tekstopisca, njegovega brata Stanka Štrucla kapelnika godbe na pihala, trobentača in godbenika Avguština Rakuše,« je pojasnil Mirko Fekonja, vnuk Stanka Štrucla.

Med nastopi Kungovške pleh muzike in kvinteta KD Ormož pod vodstvom Slavka Petka, so zbrane pozdravili Bogdana Kolbl – predsednica PGD Miklavž pri Ormožu, saj je godba Slavček delovala znotraj gasilskega društva in tako ostaja tudi del njegove bogate zgodovine. Župan občine Ormož Danijel Vrbnjak je v nadaljevanju izpostavil vedno dobrodošla sodelovanja občin na kulturnem področju, in spomnil, da iz Miklavža pri Ormožu prihaja vrsta velikih mož, ki so se uveljavili na mnogih področjih. Predsednik KS Miklavž pri Ormožu Boštjan Kosajnč pa v svojem nagovoru ni skrival ponosa na Miklavški gasilski muzej, ki je plod prizadevanj domačina Mirka Fekonje. Mirko Fekonja, ki ga poznamo kot »živo enciklopedijo« domače zgodovine, je bil tudi naslednji govornik, ki pa je predstavil zgodovino godbe Slavček in na koncu vse zbrane povabil na odprtje razstave v Gasilskem muzeju.

Prireditve se je udeležila tudi hčerka Vinka Štrucla, mlajšega – magistrica znanosti likovne didaktike in profesorica likovne umetnosti Mateja Kranjc, ki šele zadnjih nekaj let sestavlja mozaik življenja svojega očeta in končno tudi dedka, strica in sorodnikov, ki izvirajo iz teh koncev. Tako ji je pripadla tudi čast, da je odprla razstavo o miklavških godbenikih.

In tako so miklavški gasilci v svojem bogato založenem gasilskem muzeju izpostavili še glasbeni del gasilstva, kar je še en dokaz, da so gasilska društva že od nekdaj nosilci kulturnih dejavnosti. Spomini so »vreli« in mnogi so na starih fotografijah iskali svoje glasbi predane prednike.
Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 8. september 2022 ob 20.uri.

Naslovna fotografija: Mirko Fekonja

Ujeti trenutki na prireditvi: