“Čas, v katerem živimo, nas je privedel do točke, ko se zopet vračamo nazaj k naravi, torej k samooskrbi s sadjem in z zelenjavo”, pravi Anita Bolčevič,inž.hortikulture in vodja skupine zanesenjakov, ki jim je mar za dediščino slovenskih vrtov in polj. Skupina se je enostavno poimenovala PRLEŠKI VRT, in kmalu bi naj ustanovili tudi Ormoško hortikulturno društvo s sekcijo “Prleški vrt”.

Med številnimi aktivnostmi, ki jih organizira skupina “Prleški vrt” v sodelovanju z Aktivom kmečkih žena Ormož, je v sredo popoldne bilo predavanje na temo SORTE NAŠIH BABIC. Po predavanju pa je potekala še jesensko zelemenjava, kjer je bilo možno izmenjati semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta.
Na predavanju so se zbrani v ormoškem domu kulture seznanili s sortami zelenjave, ki so jih gojile naše babice in gredo v pozabo, ter spoznali tudi nekatere nove slovenske sorte. Predavanje je vodil Jernej Mazej, predsednik društva Učni sadovnjak. Pomembno pa je tudi s čim gnojimo, zato je na dogodku predaval tudi legendarni smučarski skakalec in direktor podjetja Bio guano, Primož Ulaga, ki je predstavil naravno ekološko gnojilo ‒ meralizirano gnojilo iz netopirjevih iztrebkov.

Po dogodku je Anita Bolčevič zapisala:
“Da nastane tako dober dogodek, kot smo ga doživeli danes, je potrebno povezovanje. Tega ne zmore en sam. Zahvaljujem se vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da smo izvedli predavanje Sorte naših babic in Jesensko Zelemenjavo. Moji hčerki Niki in mami Danici, prijateljici Nataši Prejac, sestrični Sandri Bolčevič, lokalnim kmetijam – Janku Ivančiču (za zelenjavo), kmetiji Hržič (mleko – iz katerega je nastal namaz z drobnjakom), Komunalnemu podjetju Ormož in Mladinskemu centru Ormož za tehnično opremo, KS Ormož za prostore, Aktivu žena za odlično domače pecivo in ostali del pogostitve, vinogradnikoma Lešničar (Metka in Milko) za odlično vino, medijem za oglaševanje in medijsko podporo, Alojzu Škrjancu in Ljubi Fišer za sodelovanje na jesenski zelemenjavi. Hvala za darilca presenečenja Mihaela d.o.o, D&D-ju Domače dobrote in Semenarni Ljubljana. Hvala tudi vsem udeležencem za obisk. Dokazali smo da Ormož zmore in hoče “smile emoticion” in PRAV JE TAKO. Seveda pa največja zahvala gre predavateljema Jerneju Mazeju in Primožu Ulagi za odlično in poučno predstavitev. Mogoče sem še koga izpustila, skratka hvala vsem. Vse se da če se hoče.”

Več o dogodku boste izvedeli v oddaji UTRIP ORMOŽA, 22.oktobra, predavanje v celoti pa si boste lahko ogledali v eni izmed oddaj AKTUANO ob petkih. zelemenjava1

zelemenjava2

zelemenjava4

zelemenjava6

zelemenjava7

zelemenjava8

zelemenjava9

zelemenjava10

zelemenjava11

zelemenjava12

Na sliki: Primož Ulaga, Jernej Mazej in Anita Bolčevič
zelemenjava13
Na sliki: Primož Ulaga in Jernej Mazej
zelemenjava14