ANTONOVANJE na Kogu se je pričelo z današnjim ocenjevanjem čurk. Čurke sta tradicionalno ocenjevali tričlanska strokovna komisija in petčlanska komisija potrošnikov. Komisija potrošnikov je letos bila mednarodna, saj sta v komisiji, razen domačih medijskih delavcev, sodelovala tudi Nemanja Radivojšić, novinar Sremske televizije v Šidu in Stanislav Đierčan, predsednik unduženja »Sremska svinjokolja i kobasicijada« Šid (Srbija). Komisiji sta ocenili 31 vzorcev: 18 črnih, 9 sivih in 4 bele čurke. Med temi sta 3 vzorce »irskih čurk« na ocenjevanje prinesla tudi Liam in Sinead Cabot, znana vinogradnika na Kogu, ki sicer živita v Westportu na Irskem. Kot sta povedala, so tudi na Irskem, kjer jih imejujejo »black puding«, čurke nacionalna jed.

Komisija potrošnikov


Strokovna komisija


Rezultate ocenjevanja bodo oznanili jutri, v soboto na prireditvi ČURKARIJADA, ki bo z bogatim kulturnim programom in pokušino čurk potekala v šolski telovadnici s pričetkom ob 14.uri.

Komisiji nista imeli enostavnega dela: ena je bila boljša od druge…


Črna čurka


Bela čurka

VEČ z ocenjevanja čurk v oddaji UTRIP ORMOŽA, 18.januarja 2018 ob 20.uri.

OCENILI TUDI VINA

Popoldne je v kleti MIRO VINO potekala še prireditev »Vino in čurke«, kjer je komisija, ki jo sestavljajo poznavalci in sommelierji, ocenjevala kogovska vina, ki se najboljše prilegajo k sivim, črnim in belim čurkam. Tudi ta vina bodo predstavljena na jutrišnji ČURKARIJADI.

Komisija zbrana v kleti MIRO VINA

Sicer pa letošnje ANTONOVANJE na KOGU letos prinaša še:
Sobota, 13.01.2018

14.00: ČURKARIJADA (pokušnja čurk in vin, ki se najbolje prilegajo k čurkam, kulturni program z obiskom Slovenskih vinskih kraljc in gostov z vrha političih krogov, ter razstava »Reja prašičev v Prlekiji in Međimurju) – telovadnica in prostori OŠ KOG
Nedelja, 14.01.2018
… romanje k Svetemu Antonu Puščavniku
10.00: Sveta maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje živine ter vzporedni nedeljski program okrog cerkve in v Košarkini hiši: srečanje starodobnikov Styer kluba, ponudba na stojnicah, kisla juha z domačim kruhom, nastopi ansamblov in folklornih skupin …
Sobota, 20.01.2018
17.00: Potopisno predavanje s potovanja po Portugalski ( Marjetica in Janez Škrlec)
18.30: Orgelski koncert Marka Ušeničnika s sinovoma – cerkev Svetega Bolfenka na Kogu
Nedelja, 27.01.2018
15.00: Antonov turnir v malem nogometu ( ŠD KOG) v telovadnici OŠ KOG