Društvo ljubiteljev konj KOČIJAŽ Loperšice in občina Ormož sta združila moči in minulo nedeljo skupaj pripravila blagoslov konj in blagoslov oziroma uradno otvoritev obnovljene šolske zgradbe na Humu:

Društvo KOČIJAŽ s sedežem v Loperšicah, je tudi letos na god svetnice Katarine, včeraj, na Humu pripravilo blagoslov konj in njihovih lastnikov. Kljub temu, da – kot običajno niso imeli sreče z vremenom – se je ob humski cerkvi zbrala vrsta konj in kočij ter njihovih lastnikov od vsepovsod. Blagoslov je opravil ormoški kaplan Boštjan Koter, takoj po dopoldanski maši, ki vsako nedeljo ob 9.uri poteka v podružnični cerkvi Janeza Krstnika na Humu.
Blagoslov konj je samo ena izmed aktivnosti Društva ljubiteljev konj KOČIJAŽ Loperšice, ki pa so si ga omislili po vzoru ostalih takšnih blagoslovov naokoli. Opravijo pa ga na Katarinino, je povedal DANILO IVANUŠA, predsednik društva KOČIJAŽ; tako kot druga društva na god kakšnega drugega svetnika ali svetnice.

Blagoslov konj na Humu so letos povezali z otvoritvijo obnovljene šole na Humu oziroma njene notranjosti

Končno pa je občini Ormož uspelo obnoviti notranjost šole, za katero so si prizadevali vrsto let. »Veliko dela je bilo opravljenega, saj je šlo za velike rekonstrukcijske posege«, je dejal župan Alojz Sok in dodal, da so naredili tudi temeljito hidroizolacijo, čistilno napravo in primerno parkirišče . Sedaj je v zgradbi 9 garsonjer oziroma manjših stanovanj z opremljenimi kuhinjami in kopalnicami, s talnim gretjem, novim stavbim pohištvom… Razen stanovanj pa sta v zgradbi svoje prostore dobili tudi KUD »Anton Trstenjak« Hum in Moto klub C est bon Ormož. Obnova je stala preko 500 tisoč evrov. Vsaj 80 tisoč pa bo še potrebnih za fasado.

Z idejo obnov zgodovinskih zgradb se strinja tudi Danijel Vrbnjak, občinski svetnik in kandidat za župana, ki je tudi bil med prisotnimi na blagoslovu. Še posebej pa podpira ideje, kot pravi, da takšne zgradbe častitljivih starosti dobijo dobrodošlonovo namembnost.

Znano je, da je Hum grič, visok blizu 300 metrov in nudi razgled daleč naokrog. Njegovo značilno veduto predstavljata podružnična cerkve Janeza Krstnika in šolska zgradba, ki je svoja vrata zaprla že pred desetletji. Ko še dobi fasado, pa bo gotovo spet v ponos Humčanom in občini.

Trenutno je v zgradbi prostih še 6 stanovanj. Stanovanja je možno najeti mimo razpisa in so namenjena občanom v stiski.

UTRINKI z blagoslova:


Zbrane je pozdravil tudi župan občine Ormož ALOJZ SOK, med prisotnimi pa je bil tudi kandidat za župana in občinski svetnik DANIJEL VRBNJAK:

Humska lepotica čaka le še fasado, ki je bo deležna v letu 2019:

Notranjost je čudovito obnovljena in prinaša 9 stanovanj s talnim gretjem ter opremljeno kuhinjo in kopalnico. V šoli pa sta prostore dobila Moto klub Ormož in KUD “Antona Trstenjaka” Hum:


VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA v četrtek, 29.november 2018