Včeraj (torek) smo praznovali Dan Evrope, ki je eden od simbolov Evropske unije, in ga je Svet Evropske unije sprejel leta 1986. V Ormožu je praznovanje potekalo pred grajsko pristavo, kjer so osnovnošolci pripravili stojnice na katerih so predstavili znamenitosti nekaterih evropskih držav.
Dan Evrope poteka kot spomin na deklaracijo francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, v kateri je bila prvič predstavljena zamisel o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Po tej zamisli je zrasla Evropska Unija, katere članica je od maja 2004 tudi Slovenija, je v pozdravnem nagovoru spomnil župan Alojz Sok.
Zbrane pa je pozdravila tudi predsednica kolektiva ravnateljev Mojca Visenjak – sicer ravnateljica OŠ Stanka Vraza, ki je z izbranimi besedami prepotovala Evropo od skrajenga severa do juga…

Evropi so se s prireditvijo – peto leto, zapored, poklonile vse osnovne šole v občini Ormož, Glasbena šola, Gimnazija, vrtci; ter vrtca in osnovni šoli občin Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, vsaka pa se je predstavila s kakšno točko, ki je predstavljala katero od držav v Evropski uniji:
Ormoški vrtec se je predstavil s slovenkim plesom Dirandi Čindara, učenci OŠ Stanka Vraza so zapeli znano italijansko pesem, gostje iz Hrvaške so se predstavili s tamburicami, ki so značilne za Hrvaški ljudski melos; OŠ Miklavž pri Ormožu je predstavila značilnosti Španije.
Učenci OŠ Velika Nedelja so nastopili v avstrijskih dindrlih, učenke OŠ Središče ob Dravi pa so navdušile s francoskim kan-kanom…
Tudi OŠ Ivanjkovci se je predstavila s plesno točko na znano ponarodelo nemško popevko, učenci OŠ Sveti Tomaž so zaplesali grški sirtaki, ormoški gimnazijci so s časovnim strojem odpotovali v čas skladatelja Chopena, za konec pa se je predstavil še gimnazijski band.

Mladi so tisti, ki bodo nadaljevali skupno pot in širili povezovanja, je bilo splošno sporočilo dogajanja na dvorišču grajske pristave, ki je potekalo med 9.in13.uro. Višek druženja in darilo vsem zbranim ob grajski pristavi pa je bil nastop raperja Roka Terkaja.

Tekst: KP, Foto: Valerija Novak