V okviru »Tedna splošnih knjižnic«, ki poteka od 19.do 23.novembra je nocoj v Knjižnici »Franca Ksavra Meška« v Ormožu potekal literarni večer z mladim ormoškim pesnikom Denisom Žuranom.
Denis Žuran je predstavil svojo PRVO pesniško zbirko z naslovom »Na sončni strani galaksije«, ki prinaša 40 pesmi tega vsestranskega ormoškega umetnika. Pesmi je razdelil na 8 poglavij, ki jih je poimenoval po planetih. Pesmi v danem poglavju pa so potem na nek način povezane z določenim planetom, tako pač, kot jih pesnik v svoji domišljiji in glede na svoje življenjske izkušnje doživlja in začuti… . Zbirko je izdal v samozaložbi. Knjižico s trdimi platnicami, tiskano na zelo kvalitetnem papirju je oblikoval s pomočjo oblikovalke Jasmine Kuharič. Posebna zanimivost knjige pa so ilustracije, ki so jih na temo »vesolje« po svoji domišljiji narisali šolarji OŠ ORMOŽ. Knjižica je izšla v 200 izvodih. Na prodaj je pri avtorju.
Denisa Žurana poznamo tudi kot člana hip-hop, rap skupine KRDELO. (»Mesečno potovanje« je njihovo prvo uradno delo, kjer se je Žuran predstavil z 8 pesmimi). Tako je tudi glasbenik, a tudi izredno talentiran video-umetnik. Piše scenarije za različne filme, spote, sam pa jih tudi snema in montira. Rojen je leta 1994 na Ptuju. Je Ormožan, osnovno šolo in gimnazijo je končal v Ormožu, trenutno je študent na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Njegov literarni talent so prepoznali že profesorji na gimnaziji, saj so njegove pesmi, poleg pesmi ostalih sedmih dijakov, uvrstili tudi v literarni zbornik OBRAZ MLADOSTI. Pa tudi sicer se s katero od svojih pesmi rad predstavi na različnih kulturnih prireditvah v Ormožu in okolici.
Literarni večer oziroma predstavitev pesniške zbirke je potekal kot pogovor z avtorjem, ki ga je vodila bibliotekarka Marijanca Korotaj. Uvodoma pa je zbrane pozdravila direktorica Ormoške knjižnice Milica Šavora, ki je med drugim povedala: »Veliko pesniških zbirk gre skozi roke knjižničarjev, a Žuranova nase opozarja že s svojo fizično podobo!« Sploh pa, da so v knjižnici počaščeni in ponosni, ko imajo priložnost predstavljati plodove ustvarjalnega dela mladih domačinov!«
Literarni večer so s svojim nastopom popestrile vrhunske violinistke Brina Švarc, Kristina Fale in Monika Žuran, z razstavo likovnih del na temo »vesolje« pa je navdušil Žuranov prijatelj Anže Ivanuš.

Literarni večer je s svojimi slikarskimi deli na temo “vesolje” popestril Žuranov prijatelj Anže Ivanuš:

Denisova starša: Renata Bedrač in Igor Žuran

Iz vsebine pesniške zbirke “Na sončni strani galaksije” z ilustracijami šolarjev OŠ ORMOŽ:

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, v četrtek, 29.novembra 2018 ob 20.uri