Žanamari Kaloh, Lana Meško in Luna Iza Pučko so devetošolke, ki so se pod mentorstvom učiteljev Mirjane Meško in Darka Špacapana lotile idejne zasnove vinske fontane, o kateri v Ormožu razmišljamo že nekaj let. Peterica je tako vrhunsko dodelala svojo idejo, ki so jo javnosti preko zoom aplikacije predstavili minuli teden.

Vzpodbuda za projekt »ormoška vinska pipa«, ki navdušuje je prišla z možnostjo, da se s projektom prijavijo na 29. Regijsko srečanje mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije. Kot pravijo je predstavljena animacija le nadaljevanje njihovih raziskovanj, tudi same namreč podpirajo novosti v smeri razvoja turizma in se navdušujejo za inovativne pristope.
Projekt je za mlade raziskovalke bil kar velik zalogaj. Vsekakor so pokazale veliko znanja in iznajdljivosti. Osnova je bil načrt Žanemari Kaloh in informacije ter predlogi, ki so jih zbrale med vinogradniki in ostalimi ponudniki, pri županu Danijelu Vrbnjaku in tudi pri direktorju JZ za turizem, kulturo in šport, Andreju Vršiču, ki jim je postregel z vrsto dobrodošlih predlogov.
Animacijo »Ormoška vinska pipa« si lahko ogledate na spletni strani OŠ ORMOŽ in na Facebooku ter sami ocenite izdelek oziroma idejno zasnovo »vinske pipe«. Tam pa najdete tudi vprašalnik: vsaka pripomba, namig ali nasvet so še dobrodošli, pravijo.

Ormoška vinska fontana, kot so si jo zamislile devetošolke, bi se razprostirala na okrog 2500 kvadratnih metrih na lokaciji za današnjim Petrolom in levo od Grajske pristave. Kompleks bi razen sodov z vini, ponujal tudi sode z domačimi sokovi, številne stojnice, kjer bi domači ponudniki lahko prodajali svoje izdelke, terase z mizami in stoli, igrala za otroke, sanitarije, parkirne prostore in tudi turistično informativno pisarno……


Mlade snovalke projekta so tako pomislile na vse. Tudi same namreč podpirajo novosti v smeri razvoja turizma in se navdušujejo za možnost inovativnih pristopov. Mentorja Mirjana Meško in Darko Špacapan pa pravita, da nista bila navdušena samo nad idejo svojih »varovank«, še bolj ju je navdušilo bogato znanje in iznajdljivost šolark.

Več v oddaji AKTUALNO, v petek, 26. februarja ob 20.15 uri in v oddaji UTRIP ORMOŽA v četrtek, 4. marca.