Tekst in foto: mag.Franci Zemljič – predsednik društva

DRUŠTVO PRLEŠKI ŽELEZNIČAR; za ohranjanje dediščine je (ta vikend – v petek, soboto in nedeljo dne 29., 30. in 31. maja 2015) priredilo dneve odprtih vrat v soorganizaciji ŠD Stanica (pogostitev in strežba obiskovalcev).

Dnevi odprtih vrat so bili namenjeni dnevu železničarjev v Sloveniji, ki je 2. junija, kot počastitev prihoda prvega vlaka v Slovenijo davnega leta 1846.
Obenem pa tudi, zato ker se zanimanje za ogled »Muzeja na Stanici« pod okriljem vodje muzeja in avtorja zbirke Janka Korparja po izvedeni slovesnosti ob 155. obletnici odprtja proge Pragersko-Ptuj-Ormož-Čakovec-Kotoriba-Velika Kaniža ter predaji obnovljenega muzejskega vagona namenu, ki je bila v Osluševcih dne 24.4.2015, še ni poleglo oz. je še v porastu.

Številni so se v Osluševce pripeljali tudi z vlaki. Prihajali so znani posamezniki, društva in druge organizacije od blizu in daleč. Vsekakor pa so udeleženci z nostalgijo pokazali veselje do železnice. Veliko zanimanje za ogled in številni gosti, tako železniški kot drugi nam daje sliko, da je Prlekija del Slovenije, kjer je železnica domačinom priljubljena od vseh začetkov ter gojijo pristen in pozitiven odnos do nje. V tem smislu je seveda zelo dobrodošla tudi modernizacija proge skozi te kraje, ki poteka ravno v teh časih.

Železniške postaje so bile ob nastanku oz. s prihodom železnice v posamezno regijo, točke oz. središča lokalnega dogajanja, kjer so se ljudje zbirali, družili in veselili. Prihod posameznega vlaka čez dan na postajo je bil poseben dogodek; s posebnim zvoncem, ki se je slišal daleč na okrog so železničarji na postaji oznanjali prihod vlaka. Železnica je namreč pomenila okno v svet.
Na osnovi velikega zanimanja in navdušenja za društvo, vagon in tako tudi železnico se lahko sklepa, da ponovno postaja središče dogajanja.

Udeleženci dnevov odprtih vrat so bili priča slikoviti Prlekiji, prijaznih ljudi, …, ki so jih prevzele izvrstne jedi in izjemna, zlasti bela vina. Ves čas dnevov odprtih vrat DRUŠTVA PRLEŠKI ŽELEZNIČAR je bilo poskrbljeno za dobro vzdušje. Za številno udeležbo, ki presega meje pričakovanj smo zadovoljni in navdušeni, kar nam daje voljo za ustvarjalnost v bodoče.
Utrinki:pz1

pz2

pz3

pz4

pz5

pz6