To, da bo Zemlja kar eksplodirala, se zdrobila, izginila ali kaj podobnega, je seveda precej neverjetno in se ne bo zgodilo!

Priča bomo astronomskemu fenomenu, ki se zgodi enkrat v 230 milijonih letih in sicer naj bi se danes ravnina sončnega sistema poravnala z ravnino naše galaksije, Rimske oziroma Mlečne ceste. Tega dne se zaključuje starodavni Majevski koledar, kar so mnogi sprejeli kot “konec sveta”.
Glede na verovanje Majev se bo začela šesta doba v skupnem ciklusu 26.000 let. Apokalipsa, o kateri je govora v spisih Majev, je označena kot “odkrivanje skritega” (starogrško apokalipsis = odkritje, odstiranje).

Številni zagovorniki ezoterike vidijo v letu 2012 začetek svojevrstnega “neba na zemlji”, velikega skoka v zavesti človeštva, ki bo dokončno transformiral človeško civilizacijo v naslednjih dvajsetih letih. Pojem konec sveta si torej lahko razlagamo tudi drugače: Konec takšnega sveta, kot ga sedaj poznamo – predvsem kar se tiče tehnološkega razvoja.

Začenja se koledarska zima in nova doba
Po današnjem sončnem obratu ali zimskem solsticiju ob 12.12 uri bomo zakorakali v koledarsko zimo. Sonce bo takrat najniže, svetli del dneva pa se bo začel daljšati. Letošnji zimski sončni obrat pa je nekaj posebnega, saj sovpada z napovedmi o koncu sveta, ki izhajajo iz nekaterih interpretacij majevskega koledarja.
Starodavni Maji so namreč na podlagi opazovanja gibanja zvezd in drugih nebesnih teles sestavili svoj koledar dolgega štetja, zadnji datum tega koledarja pa je ravno današnji dan. Nekateri so to interpretirali kot majevsko napoved apokalipse.

Nekoliko bolj verjetna je interpretacija, da se z današnjim dnem začenja nova kozmična doba. V novi dobi naj bi nas čakale velike spremembe, povezane z določenimi kozmičnimi poravnavami med našo galaksijo in vesoljem v celoti. Prejšnja era se je začela 31. avgusta 3114 pred našim štetjem in se bo končala danes. Maji so čas razumeli ciklično, tako, da vsak konec po njihovem pomeni tudi nov začetek.

Današnji najkrajši dan v letu bo dolg 8 ur in 38 minut. Sonce bo vzšlo ob 7.41 uri, zašlo pa ob 16.19.