Med mnogimi atraktivnimi dogodki, ki jih v svojih devetih letih delovanja prireja DRUŠTVO ZA OHRANJANJE DEDIŠČINE PRLEŠKI ŽELEZNIČAR iz Osluševcev, je tudi postavitev razstave v upravni stavbi Slovenskih železnic, na Kolodvorski 11 v Ljubljani. Razstava bo na tej lokaciji na ogled vse do konca aprila; tako društvo Prleški železničar, kot občina Ormož pa postavitev razstave v Ljubljani štejeta kot še eno odlično možnost za promocijo Destinacije Jeruzalem Slovenija. Slavnostno odprtje razstave je bilo včeraj:

Razstavo različnih starinskih železničarskih predmetov, fotografij in razlagalnih panojev iz zgodovine železnice na Ormoškem koncu in v Sloveniji, ki jih Društvo Prleški železničar sicer hrani v svojem muzeju NA STANICI v Osluševcih,  so naslovili ŽELEZNIŠKA DEDIŠČINA NAS POVEZUJE, s prepričanjem, da je tudi možnost postavitve razstave v Upravni stavbi Slovenskih železnic v Ljubljani način povezovanja, ne samo zaposlenih na železnici, pač pa zainteresirane javnosti in predvsem nostalgike, ki jim je vožnja z vlakom predstavljala / in jim še predstavlja posebno zadovoljstvo. Končno pa možnost razstave v Ljubljani pomeni promocijo Društva Prleški železničar, njihovega edinstvenega muzeja NA STANICI v Osluševcih, gotovo pa promocijo Destinacije Jeruzalem Slovenija. Tako se je na odprtju razstave zbralo nekaj članov Društva Prleški železničar in Turističnega društva Podgorci; predstavnikov občine Ormož, med katerimi so bili tudi župan Danijel Vrbnjak in direktorica OU Milena Debeljak in direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Ormož Andrej Vršič, vrsta visokih predstavnikov Slovenskih železnic in zainteresirane javnosti.

Slovesnost na odprtju razstave se je začela z značilnim železničarskim žvižgom Nine Avbelj Lekić – delavske direktorice SŽ ter članice poslovodstva Slovenskih železnic, ki je s piskom na železničarski »fučkec« naznanila začetek prireditve. Nina Avbej Lekič pa je bila tudi prva govornica na otvoritvi.   Razložila je pomen ohranjanja železničarske dediščine za mlajše rodove, in poudarila, da narod, ki nima zgodovine, nima prihodnosti. Slovenske železnice pa tudi sicer rade prispevajo za kulturna društva, tako so glavni sponzorji Železničarski godbi in folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc, Društvu Prleški pa so pred leti podarili tudi stari vagon, ki je danes na Stanici opremljen v muzej.

Slovesnost ob odprtju razstave je služila tudi predstavitvi Zbornika “Pogled v zgodovino železnice Prlekije in Prekmurja na prelomu modernizacije”, ki ga je  v teku prireditve v odlomkih predstavil moderator Peter Kirič, ki je tudi član Društva Prleški železničar. Razstavo in društvo Prleški železničar pa je predstavil predsednik društva mag. Franci Zemljič, ki je avtorjem prispevkov v Zborniku podaril po izvod zbornika. Slovesnost sta s prisotnostjo popestrila še dva para oblečena v koroško in gorenjsko narodno nošo iz FS ŽKUD Tine Rožanc, ter prleški kantavtor Tadej Vesenjak, ki je med drugim predstavil tudi svojo novo pesem, ki nosi naslov »Zacugjeni pejzl na nekšni postaji«

Za pravo prleško južino je poskrbelo TD Podgorci, in nikomur se ni mudilo domov. Sicer pa bo razstava z naslovom ŽELEZNIŠKA DEDIŠČINA NAS POVEZUJE v avli Upravne zgradbe Slovenskih železnic na Kolodvorski 11 v Ljubljani na ogled do konca meseca aprila. VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 23. 3. 2023

Utrinki z otvoritve razstave: