Strasbourg, 6. februar 2024:   Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pozdravlja napoved umika predloga Uredbe o trajnostni rabi pesticidov (SUR), ki jo je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. 

»Novembra lani smo z zavrnitvijo predloga Uredbe o trajnostni rabi pesticidih (SUR) v Evropskem parlamentu dosegli zmago zdrave kmečke pameti v hramu evropske demokracije in dali veliko zaušnico Evropski komisiji z zavrnitvijo tega ideološkega predloga uredbe, ki je stiskala v kot slovenske in evropske kmete ter ogrožala prehransko varnost v EU! Veseli me, da je naše sporočilo razumela in sprejela tudi Evropska komisija na čelu s predsednico von der Leyen, zato je njena napoved umika Uredbe o trajnostni rabi pesticidov razumna, pravilna in edina možna,« pravi Franc Bogovič (SLS/EPP), ki se je v imenu skupine Evropske ljudske stranke – v okviru Odbora EP za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) pogajal o besedilu uredbe SUR in vložil veliko truda za izboljšanje prvotnega izredno škodljivega predloga oz. naporov za zavrnitev predloga uredbe v celoti.

»Izjemno me veseli, da je, čeprav pozno, in šele ko so evropski kmetje preplavili evropska mesta,  prevladal zdrav razum tudi v Evropski komisiji. Upam, da ta ne bo več prihajala pred kmete z nerealnimi, nestrokovnimi in škodljivimi zeleno-ideološkimi ukrepi, ki bodo ogrožali evropsko kmetijsko in prehransko varnost. Predvsem pa, da bo razumela, da kmetijska politika ostaja ena temeljnih evropskih politik, in da se ukrepe za kmetijstvo sprejema le in izključno v dialogu s kmeti. Nič o kmetu, brez kmeta!« je jasen Bogovič.