Fotografije: Štefan Hozyan

 

Med proslavami posvečenimi Slovenskemu kulturnemu prazniku je osrednja občinska proslava potekala v Kulturnem domu v Ormožu.  Pester program z naslovom »Umetnost živeti je ključ do duše« je v sodelovanju z Glasbeno šolo Ormož pripravila Osnovna šola Ormož.    Glede na to, da obeležujemo Meškovo leto, so glasbo, petje in ples povezali z Meškovimi besedami. In kot so zapisali v predstavitvi svojega programa: “… besedami, ki nežno opevajo našo deželo in njene lepote ter sporočajo brezpogojno ljubezen do slovenske besede.”

Po kulturnem programu je zbrane pozdravil župan Danijel Vrbnjak, v nadaljevanju pa sta skupaj s podžupanom Zlatanom Fafulićem podelila občinske nagrade oziroma značke Ksavra Meška, ki jih občina podeljuje občanom, ki so aktivni na področju kulturnih dejavnosti.   Na predlog Kulturnega društva »Simon Gregorčič« Velika Nedelja sta podelila 11 bronastih Meškovih značk in na predlog Društva upokojencev Ivanjkovci 3 zlate značke Ksavra Meška.

 

Bronaste značke Ksavra Meška so prejeli:

 1. Nika Dovečar, Šardinje (Nika Dovečar je na oder velikonedeljskega gledališča stopila leta 2018 v igri Rože za Tončko. S starejšo gledališko skupino je kot igralka, ali kot soorganizatorka potem sodelovala še v petih gledaliških predstavah. Vidnejše vloge pa je upodabljala v mladinskih igrah, kot so »Rože pod kamnom« in drugih. Nika Dovečar je nepogrešljiva članica igralske ekipe in vidna predstavnica novega vala velikonedeljskih amaterskih igralcev v KD »Simon Gregorčič«. Nika Dovečar je do danes sodelovala in še sodeluje pri skupaj 10 gledaliških predstavah.)
 2. Anemarie Horvat, Trgovišče (Tudi Anemari Horvat ena izmed nepogrešljivih in vidnih predstavnic novega vala velikonedeljskih amaterskih igralcev. Tudi njena gledališka zgodba se je začela leta 2018 v starejši gledališki skupini z nastopom v igri »Rože za Tončko«, kjer je kot izgubljeno dekle iskala svoje starše in v živo igrala na violino. Svoje udejstvovanje v starejši gledališki skupini je nadaljevala tudi v naslednjih letih, vidnejše vloge pa odigrala v predstavah, ki jih pripravlja mladinska gledališka skupina. Skupaj je sodelovala pri 9 gledaliških predstavah.)
 3. Anže Kace Trop, Trgovišče (Tudi Anže Kace Trop je led na gledališkem odru prebil z vlogo mladega klošarja, leta 2018 v igri Rože za Tončko in s starejšo gledališko skupino sodeloval tudi v nekaterih naslednjih gledaliških predstavah. S tem, da pa aktivno sodeluje predvsem v mladinski gledališki skupini,vse od leta 2022, ko je nastopil v igri »Roža pod kamnom« do danes, ko mladinska gledališka ekipa pripravlja igro » Njegova preteklost, njena prihodnost. Skupaj je sodeloval pri 9 gledaliških predstavah).
 4. Maja Kociper, Vičanci ( Tako kot Nika, Anemari in Anže, je tudi Maja Kociper nepogrešljiva članica igralske ekipe in vidna predstavnica novega vala velikonedeljskih amaterskih igralcev v društvu, ki je lani praznovalo 130 let delovanja in 95 let delovanja dramske skupine. Začela je s starejško ekipo gledališčnikov, leta 2018 v igri Rože za Tončko, in se kasneje izkazala še v ostalih igrah, ki jih je na oder postavljala starejša in mladinska igralska ekipa KD Simon Gregorčič Velika Nedelja. Skupaj sodelovala pri9 gledaliških predstavah.)
 5. Alja Krajnc, Mihovci (Alja Krajnc je s sodelovanjem v starejši gledališki skupini začela leta 2016, ko je v romantični komediji »Korenčkovi« odigrala vlogo Korenčkove Anje. Njeno sodelovanje se je nadaljevalo tudi v ostalih gledaliških igrah, ki jih pripravja starejša gledališka skupina, ves čas pa aktivno sodeluje z mladinsko gledališko skupino – in je trenutno vodja mladinske gledališče skupine, ter tudi najmlajša članica Izvršnega odbora Kulturnega društva »Simon Gregorčič« Velika Nedelja. Skupaj sodelovala pri 11 gledaliških predstavah.)
 6. Tiara Kuharič, Senešci ( Tiara Kuharič je v letih od 2017, odkar je članica KD Simon Gregorčič sodelovala oziroma še sodeluje v 10 gledaliških predstavah, v katerih je 3-krat odigrala glavno vlogo. Začela je sodelovanjem s starejšo gledališko skupino, v igri »Rože za Tončko«, ki so jo na oder postavili leta 2018, v glavnih vlogah pa se je še posebej izkazala v mladinski gledališki skupini vse od igre Roža pod kamnom, ko je zaigrala glavno vlogo uporniške najstnice Nine.)
 7. Matic Majcen, Sodinci (Tudi Matic Majcen je eden izmed nepogrešljivih mladih igralcev in viden predstavnik novega vala velikonedeljskih amaterskih igralcev – kot je v predstavitvah piše predsednik KD Simon Gregorčič Anton Žumbar. Od leta 2017 odkar je član društva je sodeloval kar v desetih gledaliških predstavah. Začel je z vlogo klošarja v igri Rože za Tončko, leta 2018, sodeloval z mladinsko gledališko skupino, kjer bo tudi v nastajajoči predstavi z naslovom » Njegova preteklost, njena prihodnost« odigral natakarja.)
 8. Mihaela Mlakar, Šardinje (Še ne 17-letna Mihaela Mlakar je od leta 2016, kar je članica KD Simon Gregorčič, sodelovala v kar 11 gledaliških predstavah. Zraven je bila že leta 2016, ko je v komediji na prostem z naslovom »Poštar Jakec« odigrala enega od desetih Mickinih otrok. Sodelovanja s starejšo skupino so se nadaljevala vse do danes, zraven pa je tudi v mladinski gledališki skupini vse od mladinske igre »Roža pod kamnom« iz leta 2018, do letošnje igre, ki je v nastajanju).
 9. Bella Munda, Mihovci (Bella Munda je kot mlada igralka na oder stopila leta 2016, s starejšo igralsko skupino v romantični komediji »Korenčkovi«, ko je odigrala vlogo Korenčkove Lučke. Sodeluje tudi v mladinski gledališki skupini. Do danes je nastopila kar v 10 gledaliških predstavah.)
 • David Stanič, Hajndl (Tudi David Stanič je generacija mladih velikonedeljskih gledališčnikov, do danes je s starejšo in mladinsko gledališko skupino sodeloval v 10 gledaliških predstavah. Od vloge Korenčkovega Janka v romantični komediji Korenčkovi,2016; do nastajajoče mladinske igre »Njegova preteklost, njena prihodnost, kjer odigral Aresovo podobico v ogledalu.
 • Lina Tašner, Tibolci (Gorišnica); ( Lina Tašner je od leta 2017, odkar je članica KD Simon Gregorčič, sodelovala v  9 gledaliških predstavah. S starejšo skupino se je pojavljala v predstavah Rože za Tončko, Miklova Zala, Poljub za slovo, Titanik-nova zgodba, Tek na kratke razdalje in Dijaški dom za babice 2  ). Z mladinsko  gledališko skupino pa je nastopila, tako kot njeni vrstniki, ki v rokah že držijo letošnje bronaste Meškove značke – v predstavah Roža pod kamnom; Pepelka in poredni škrat ter v mladinski igri Njegova preteklost, njena prihodnost).

Zlate značke Ksavra Meška so prejeli:

 1. Miroslav Kustec, Žerovinci (Kot navajajo predlagatelji, je Miroslav Kustec v gledališki skupini aktivno sodeloval že v srednji šoli na Svečini. In, ko se je po zaključenem šolanju vrnil v domači kraj, v Ivanjkovce, se je najprej priključil Gledališki skupini v Ormožu, kjer je deloval 2 leti. Potem se je priključil gledališki skupini v Miklavžu pri Ormožu, kjer si je z dolgoletnim aktivnim sodelovanjem že prislužil tako Bronasto kot srebrno značko Ksavra Meška. Po upokojitvi pa se je priključil Gledališki skupini DU Ivanjkovci, kjer sodeluje že danes. Glede na dolgoletno delo v kulturi, predlagatelji verjamejo, da si MIROSLAV KUSTEC zasluži tudi ZLATO značko Ksavra Meška.)
 2. Stanko Hodžar, Pavlovski vrh (ZLATO značko Ksavra Meška za dolgoletno aktivno delo na področju amaterske kulture prejme tudi STANKO HODŽAR. Stanko Hodžar je svoj delovni vek preživel v Avstriji, kjer pa je ves čas aktivno sodeloval v Slovenskem kulturno umetniškem klubu TRIGLAV. Bil je vodja kluba in vodja tamkajšnje Folklorne skupine. Že kot član kluba TRIGLAV si je prislužil plaketo, ki jo najaktivnejšim članom podeljuje društvo TRIGLAV. Ko se je po upokojitvi vrnil v domovino, se je v Ivanjkovcih takoj vključil v kulturne dejavnosti. Pel je v domačem pevskem zboru, bil član Etno skupine PORINI PA POČINI, potem pa ustanovil etno skupino PRLEŠKA GENERACIJA.  Leta 2015 se vključil v Gledališko skupino DU Ivanjkovci. V celovečernih humornih gledaliških prireditvah je odigral 6 glavnih vlog.  Za glavno vlogo šolarčka Stankeca, kjer s svojim potegavščinami bolj ali manj jezi svojo mamo, je na Linhartovem srečanju amaterskih gledaliških skupin bil nominiran za PRVO mesto odigranih glavnih vlog. Glede na dolgoletno in bogato udejstvovanje na področju amaterske kulture si Stanko Hožar gotovo zasluži ZLATO značko Ksavra Meška.)
 3. Marta Polanič Rajh, Trstenik ( Marta Polanič Rajh je v domače kulturno življenje vključena že od osnovnošolskih let. Že kot šolarka je veliko nastopala na različnih kulturnih prireditvah, svoj talent in veselje do nastopanja pa goji še vedno. Kar 18 let je nastopa v Mešanem pevskem zboru DU Ivanjkovci. Po vključitvi v DU Ivanjkovci pa redno nastopa v kulturnih prireditvah, ki jih društvo prireja, naj so to prikazi starih običajev ali gledališke igre in podobno. V gledališko skupino DU Ivanjkovci se je vključila leta 2014 in ostaja nepogrešljiva igralka glavnih vlog različnih ženskih likov.  Glede na dolgoletno aktivno udejstvovanje v vseh sferah amaterskih kulturnih dejavnosti je Marta Polanič Rajh gotovo aktivistka, ki si zasluži ZLATO značko Ksavra Meška.

V imenu vseh dobitnikov Meškovih nagrad je za konec spregovorila in se zahvalila za nagrade Marta Polanič Rajh, ki je dejala, da so nagrade vsem nagrajencem spodbuda za delo naprej, aplavzi obiskovalcev na kulturnih prireditev, kjer nastopajo,  pa največkrat edino plačilo za ves trud in razdajanja.

Pogostitev za vse prisotne je v mali dvorani Doma kulture pripravila Osnovna šola Ormož pod budnim očesom Metke Lešničar.

Utrinki s proslave:

Šolarji OŠ ORMOŽ

Povezovalka programa Karolina Putarek

Govor župana Danijela Vrbnjaka

Vsi dobitniki nagrad Ksavra Meška

Marta Polanič Rajh ob zahvalnem govoru