V okviru dogodkov v letošnjem MEŠKOVEM LETU, ki so posvečeni 150 letnici rojstva in 60 letnici smrti duhovnika, pisatelja, pesnika in dramatika ter domoljuba Franca Ksavra Meška (1874-1964),   sta Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in Knjižnica Franca Ksavra Meška v avli občinske zgradbe v Ormožu, danes odprla razstavo z naslovom IZ SRCA IN SVETA (kot je naslov Meškove pesniške zbirke iz leta 1945).

Kot je povedala vodja Ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Nevenka Korpič, gre na razstavi za okrožen, nikakor pa ne zaključen pogled na našega rojaka Franca Ksavra Meška, kjer je pozornost razstavnega gradiva v vitrinah namenjena prikazu obsežnega gradiva iz zapuščine, ki so jo za razstavo  odstopili Meškovi sorodniki (Benjamina Jurič, Ruše; Breda Meško Voršič, Ormož; Tanja Meško Tonejc, Ptuj; Darinka Tinko, Ormož in Aleksander Kumer, Ptuj);   Domoznanski oddelek Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, JSKD OI Ormož  in Knjižnica Franca Ksavra Ormož.  Glede na to, da je Meško vse od leta 1921 pa do smrti, leta 1964,  živel in služboval na Selah pri Slovenj Gradcu, njegovo dragoceno dediščino hrani tudi knjižnica Frana Ksavra Meška Slovenj Gradec, (nekateri razstavni panoji v Ormožu, so del njihove razstave.) V spomin na Franca Ksavra Meška je Koroški Pokrajnji muzej v Slovenj Gradcu uredil tudi spominsko sobo.

Razen panojev pa razstava v Ormožu na ogled prinaša nekaj njegovih osebnih predmetov, med temi je tudi »Častna diploma ormoške čitalnice«, F.K. Mešku podeljena leta 1908. Med drugim so predstavljeni tudi prispevki različnih avtorjev, ki so  preučevali Meškovo delo,  pisali o njegovem delu in življenju.

Na otvoritvi razstave sta na violini zaigrali prof. Eleonora Bruk in njena učenka iz GŠ ORMOŽ,  nekaj odlomkov iz zbirke Meškovih  črtic TIHI VEČERI pa so predstavili zaposleni v Ormoški knjižnici.   Zbrane na otvoritvi razstave so pozdravili, spregovorili o kulturnem prazniku ter o delu in življenju F.K.Meška:  dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož; Milica Šavora, direktorica Knjižnice F.K.Meška; Marijanca Korotaj, bibliotekarja v Knjižnici F.K.Meška Ormož; Nevenka Korpič, vodja Ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je razstavo tudi odprl. Na otvoritvi so bili tudi nekateri Meškovi sorodniki ter zaposleni v muzeju in knjižnici v Slovenj Gradcu, med katerimi je bila tudi direktorica tamkajšnje knjižnice Dragica Ropič.

Razstava IZ SRCA IN SVETA bo na ogled do 10. maja 2024.

 

UTRINKI: