S strani predsednika Kluba svetnikov Civilnega gibanja za etično in osveščeno občino Ormož Sonce Prlekije in Liste za razvoj občine Ormož STANKA PODGORELCA smo včeraj prejeli zahtevek, da v skladu s 26.,27., in 28. členom Zakona o medijih objavimo
priložen odgovor Kluba svetnikov Civilnega gibanja za etično in osveščeno občino Ormož Sonce Prlekije in Liste za razvoj občine Ormož, in sicer
na izjave ormoškega župana Alojza Soka, ki smo jih v okviru posnetka celotne tiskovne konference objavili na naši televiziji 15.novembra.2012 ob 20.05 uri v oddaji Aktualno.
 

Odgovor Kluba svetnikov Civilnega gibanja za etično in osveščeno občino Ormož Sonce Prlekije in Liste za razvoj občine Ormož na izjave župana Alojza Soka, glasi tako:

„Izjave ormoškega župana Alojza Soka podane na tiskovni konferenci razumemo kot njegov odgovor na naš javni poziv, da se javno opredeli kot varuh zakonitosti na samovoljno ravnanje podžupana Branka Šumenjaka na 17. redni seji Občinskega sveta Ormož in ustrezno ukrepa v skladu s svojimi nalogami in pooblastili ne samo v zaščito naših ustavnih pravic, pozitivne zakonodaje in ne nazadnje občinskih statutarnih ter poslovniških določil, ampak predvsem za zaščito javnega interesa.
Na podlagi županovih izjav je možno zaključiti, da za njega ravnanje podžupana ni sporno in da mu je tako za grobo in samovoljno teptanje z ustavo in zakonom zagotovljenih pravic opozicije kot uveljavljanje javnega interesa kaj malo mar. Ormoški župan s svojimi političnimi podporniki ni pripravljen in sposoben sprejeti argumentirane in demokratične diskusije o aktualnih razmerah v občini, ampak se po svoji stari navadi zateka k zavajanju javnosti in pri tem ne izbira sredstev. Pri njem se demokracija začne in konča pri zagotavljanju zadostnega števila dvignjenih rok z vsemi sredstvi in za vsako ceno, ne glede na zakonitost in kvaliteto odločitve.
Mandat za odgovorno upravljanje občine v javnem interesu zlorablja za potrebe ohranjanja oblasti ob nekritični podpori svojih političnih podpornikov in tistega dela občinske uprave, ki je svojo zavezo profesionalnosti in Kodeksu ravnanja upravnih delavcev zamenjal za karierizem, lagodno in nekritično servilnost aktualni občinski politični oblasti in se pri tem ne zaveda negativnih posledic za občane oziroma javni interes in za svoj ugled. Namesto, da bi župan zagotovil strokovno in zakonito delovanje občinskih organov ter občinske uprave v korist občanov ter poskrbel za odpravo nepravilnosti in nezakonitosti, arogantno zavrača dobronamerna opozorila o škodljivem in nezakonitem ravnanju občinskega vodstva in ne izbira sredstev za preprečitev dostopa javnosti do opozoril o škodljivem in nezakonitem ravnanju, pa naj prihajajo ta od Nadzornega odbora, Komisije za preprečevanje korupcije, posameznih ministrstev ali opozicije. Seveda niti diskreditacija, niti morebitna likvidacija opozicije ne bosta odpravili nevzdržnih razmer v Občini Ormož, ampak jih bo potrebno hitro in odločno odpraviti“.

Klub Civilnega gibanja za etično in osveščeno občino Ormož
Sonce Prlekije in Liste za razvoj občine Ormož