Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7. ure dne 6. 3. 2015 do 7. ure dne 9. 3. 2015, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 6. 3. 2015
Tega dne nismo obravnavali varnostno pomembnih dogodkov.

SOBOTA 7. 3. 2015
Ob 12:41 smo bili obveščeni o manjšem kuhinjskem požaru v Lahoncih, katerega so lastniki že sami pogasili pred prihodom gasilcev. Po zbranih ugotovitvah ogleda kraja, sledi poročilo na pristojno državno tožilstvo.

Ob 19:07 smo bili obveščeni o prometni nesreče v naselju Vuzmetinci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila zaradi neupoštevanja pravil prednosti na lokalni cesti trčil v voznico osebnega avtomobila in tako povzročil prometno nesrečo I. kategorije, povzročitelju je na kraju bil izdan plačilni nalog.

Ob 23:30 smo v naselju Središče ob Dravi zaustavili voznika osebnega avtomobila, pri katerem je alkotest pokazal preveliko količino alkohola v organizmu (0,69 mg/l), zaradi tega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja. Zoper voznika bomo podali obdolžilni predlog na sodišče.

Ob 1:39 smo v naselju Središče ob Dravi začasno odvzeli vozniško dovoljenje vozniku osebnega avtomobila zaradi vožnje pod vplivom alkohola (0,39 mg/l), kršitelju je na kraju bil izdan plačilni nalog.

Ob 2:00 smo intervenirali v naselju Spodnji Ključarovci, ker so glasni gostje v lokalu motili nočni mir in počitek. Na kraju je bilo ugotovljeno, da so se gostje nahajali v lokalu po odpiralnem času. Zoper kršitelje bomo podali predlog drugemu prekrškovnemu organu.

NEDELJA 8. 3. 2015
Tega dne nismo obravnavali varnostno izstopajočih dogodkov.

Napoved aktivnosti za ponedeljek, dne 9. 3. 2015:

– med 9.3. in 16.3.2015 poteka poostren nadzor po varnostnem pasu in evropsko usklajen nadzor “SEATBELT”;
– med 7:00 in 14:00 uro bomo izvedli poostren nadzor po varnostnem pasu;
– ob rednem delu bodo policisti opravljali meritve hitrosti z laserskim merilnikom hitrosti.

PREVENTIVNI NASVET! Varnostni pas – vez z življenjem!

V policiji si prizadevamo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas. Varnostni pas je vez z življenjem, česar se še vedno zaveda premalo udeležencev v cestnem prometu. Prav zaskrbljujoče je, da je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati svoje življenje, ker vozijo nepripeti, s čimer ogrožajo svojo lastno varnost in najpogosteje tudi varnost svojih najbližjih v prometu.

Ali ste vedeli?
• Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
• Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
• Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Policisti sodelujemo tudi v številnih preventivnih akcijah. Med svojimi rednimi nalogami kot tudi med občasnimi poostrenimi nadzori preverjamo, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Nadzori policije nad pripenjanjem z varnostnim pasom so pogosto usklajeni tudi s policijami v drugih evropskih državah. Namen preventivnih akcij in poostrenih nadzorov je zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov ter povečati njegovo uporabo med vozniki in potniki v vseh vozilih.

PRIPRAVILA:
Kristijan Dogša, policist I
in Edvard Cvetko, komandir