PETEK 20. 12. 2013
Ob 19:15 uri smo bili obveščeni, da so člani Prostovoljnega gasilskega društva Koračice na poti do gostilne Kostanj, kjer bi naj gorela pnevmatika. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je šlo za avtomobilsko pnevmatiko, katera je samo tlela, materialna škoda pa ni nastala.

Ob 22:15 smo bili obveščeni, da ob Ljutomerski cesti v Ormožu gori deponija. Na kraj odšli člani Prostovoljnega gasilskega društva Ormož in Hardek, kateri so požar pogasili. Ugotovljeno je bilo, da je gorelo na deponiji odpadnega materiala podjetja. Materialna škoda ni nastala. Policisti pa bodo v tej zvezi podali predlog drugemu prekrškovnemu organu, saj takšno kurjenje ni dovoljeno.

SOBOTA 21. 12. 2013

Ob 19.12 smo bili obveščeni o prometni nesreči v Miklavžu pri Ormožu. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila zapeljal na nasprotno stran vozišča in trčil v nasproti vozeč osebni avtomobil, po trčenju pa ga je odbilo še v obcestni jarek. Voznik je peš zapustil kraj nesreče, vendar je bil kmalu s strani policistov izsleden. Preizkus alkoholiziranosti povzročitelja je pokazal kar 0.89 mg/l izdihanega zraka. Vozniku je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega bo zaradi povzročitve prometne nesreče in pobega s kraja, ter vožnje pod vplivom alkohola podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, kamor bomo poslali tudi odvzeto vozniško dovoljenje. Zaradi nedostojnega vedenja pa smo povzročitelju izdali tudi plačilni nalog. Voznica in sopotnik v drugem vozilu, sta zaradi lahkih telesnih poškodb iskala zdravniško pomoč.

Ob 22.10 smo v bližini naselja Pušenci ustavili voznika osebnega avtomobila, kateri je napihal 0.62 mg/l. izdihanega zraka. Vozniško dovoljenje mu je bilo odvzeto in bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano pristojnemu sodišču.

Ob 01.24 smo posredovali v Ormožu, kjer bi naj pred lokalom razgrajali. Ob prihodu policistov ni bilo zunaj nikogar, v lokalu, kateri pa je bil zaprt pa je bila odgovorna oseba, katera je pred tem ob 01.00 lokal zaprla, kot je to določeno v dovoljenju za obratovalni čas.

NEDELJA 22. 12. 2013
Ob 11.02 uri smo bili s strani občana iz Hermancev obveščeni, da sta mu dva nn psa napadla divjad, ki jo goji v ograjeni ogradi. Policisti v tej zvezi nadaljujejo z zbiranjem obvestil

Ob 16.54 uri smo opravili ogled kraja prometne nesreče z udeležbo divjadi v Vičancih. Patrulja je na kraju odstopila od ogleda in udeležencu izdala obvestilo.

Ob 01.18 uri smo posredovali v naselju Sveti Tomaž, kjer so se iz zaklenjenega stanovanja slišali klici na pomoč. Policisti so skupaj z gasilci in reševalci vstopili v stanovanje, kjer je bila s strani reševalcev nudena pomoč osebi, katera je tožila po bolečinah v nogah.


PONEDELJEK 23. 12. 2013

Ob 5.10 uri smo v Ivanjkovcih na podlagi Odredbe Okrožnega sodišča na Ptuju prijeli moškega in ga predali na sodišču.

Ob 10.22 smo bili obveščeni, da so v Središču ob Dravi v stanovanju našli truplo moškega. Ugotovljeno je bilo, da je v stanovanju umrl starejši moški. Dež. Zdravnica je odredila sanitarno obdukcijo, opravljen je bil ogled kraja dogodka, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da ni bilo nobenih znakov morebitnega nasilja.

Ob 11.20 smo na Policijski postaji Ormož od oškodovanca sprejeli predlog za pregon kaznivega dejanja.

Ob 21.40 uri smo v Pavlovcih opravili ogled naknadno prijavljene prometne nesreče v kateri je bila ena oseba lahko telesno poškodovana. Ugotovljeno je bilo, da je do prometne nesreče prišlo zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. Povzročiteljici prom. nesreče je bil izdan plačilni nalog.

Napoved aktivnosti za torek dne 24. 12. 2013:

ob rednem delu bomo opravljali tudi meritve hitrosti z laserskim merilnikom in ugotavljali prisotnost alkohola pri voznikih motornih vozil.

Uporaba pirotehničnih sredstev v času božičnih in novoletnih praznikov – obvestilo za medije

Zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov pogosto prihaja do telesnih poškodb, z uporabo pirotehnike pa po nepotrebnem plašimo tudi živali in onesnažujemo okolje.

Ob tej priložnosti opozarjamo vse občane, predvsem pa starše otrok, na nevarnosti pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov. Policisti PP Ormož bomo tudi v letošnjem letu skupaj z osnovnimi šolami izvedli projekt “Bodi zvezda, ne meči petard«, z namenom zmanjšati negativne posledice pri uporabi pirotehničnih izdelkov.
Poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od 19. pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem.
Zakon določa, da so prepovedani prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).
Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Globa za kršitve določb zakona za posameznika oz. fizično osebo je od 400 do 1.200 evrov.

Naj bodo prazniki varni, brez kršitev in telesnih poškodb zaradi nepravilne in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.
PRIPRAVILI:
Gregor Bezjak, policist I
Jožef Magdič, policist I
in Edvard Cvetko, komandir, višji policijski inšpektor II