V času velikonočnih praznikov je Velika Nedelja imela svoj praznik. Med prireditvami je bila tudi osrednja proslava, kjer so zaslužnim sokrajanom podelili tudi plakete.

Začetki kraja z imenom Velika Nedelja segajo pred leto 1200, ko je Nemški viteški red križnikov templarjev na prošnjo Friderika Ptujskega – I., na tem kraju na samo velikonočno nedeljo premagal Ogre. Ime kraja naj bi izviralo prav v počastitev te zmage. Tako so v počastitev krajevnega praznika, letos po 820-tih letih skozi Veliko Nedeljo spet zakorakali križniki. Sicer je šlo za člane Turistično etnografskega društva Sodinci, ki so poskrbeli za kustume in tako obudili spomin čas na davno zgodovino svojega domačega kraja.

Datum prve omembe Velike Nedelje štejemo leto 1199. V več kot osemsto letih obstoja Velike Nedelje, se je SEVEDA v kraju marsikaj spremenilo. Značilna velikonedeljska veduta ostaja nespremenjena, a se je Velika Nedelja do danes razvila v sodobno vas kjer živijo marljivi ljudje, ki delujejo v številnih društvih in se radi družijo.

Osrednja proslava ob krajevnem prazniku je potekala v tamkajšnjem kulturnem domu. Kulturni program je pripravila domača osnovna šola, sodelovali pa so tudi člani Mešanega pevskega zbora in Ljudski godci iz DU Velika Nedelja; pevska skupina TISA IN TAMBURAŠKA SKUPINA, ki delujeta znotraj KD Simon Gregorčič Velika Nedelja, ter študent glasbe, domačin Domen Zadravec. Slavnostni govornik je bil predsednik KS Velika Nedelja Janko Meško, ki je predstavil dosežke in načrte krajevne skupnosti.

Predsednik KS Janko Meško in župan Danijel Vrbnjak sta zaslužnim krajanom letos podelila dve bronasti, dve srebrni in dve zlati plaketi krajevne skupnosti.
Bronasto plaketo sta prejela DAMJAN KEKEC požrtvovalen dolgoletni član Turistićno etnografskega društva Sodinci in SONJA LUBEC – krajanka, ki je z vso vnemo aktivirala zbiranje pomoči za družine, ki so ostale brez vsega po požaru na Marofu. Srebrni plaketi so podelili MARIJI RAJH – dolgoletni aktivni članici Krajevnega odbora RK in predsednici Društva prijateljev mladine Velika Nedelja; ter ANDREJU KOSIJU – dolgoletnemu gasilcu in danes predsedniku PGD Senešči.
Zlati plaketi pa sta si letos prislužila MARJAN MUŠIČ – dolgoletni požrtvovalen predsednik KS in član številnih društev v kraju ter JANEZ ŠPINDLER – predsednik PGD Velika Nedelja in dolgoletni gasilec ter aktivist v kraju.

Velikonočni ponedeljek je tako v Veliki Nedelji bil praznični dan. Različne športne in družabne aktivnosti so potekale že od jutra. Z napihljivimi igrali so razveselili tudi najmlajše krajane, vsa dogajanja pa je pospremila pestra velikonočna tržnica domačih ponudnikov. V organizaciji DPM Velika Nedelja pa je v avli velikonedeljskega doma kulture bila tudi razstava številnih ljubkih izdelkov na velikonočno tematiko, ki so jih izdelali šolarji v podaljšanem bivanju in pri likovnem krožku ter otroci iz vrtca.