Ksenijo Trs, Ormožani poznamo kot Ksenijo Masten s Huma. Ker pa že dva krat več let, kot je živela na Humu, živi v Mariboru, govorimo o Mariborčanki, ki je minuli četrtek v Knjižnici »F.K.Meška« Ormož predstavila svoj knjižni prvenec, avtobiografijo z naslovom KDO SE BOJI ČRNEGA MOŽA. Knjiga je izšla lansko leto pri Založbi Pivec.

Na predstavitvi v ormoški knjižnici je zbrane najprej pozdravila direktorica knjižnice Milica Šavora ter izrazila veselje, da se spet lahko srečujemo na literarnih večerih. Predstavila je gostjo, s katero pa se je v nadaljevanju literarnega večera pogovarjala bibliotekarka Marijana Korotaj. Večer je potekal v prijetnem vzdušju, in kljub žalostni vsebini knjige KDO SE BOJI ČRNEGA MOŽA, je Ksenija s svojimi odgovori prisotne razvedrila – in takšna kot se je spominjamo vrstniki iz Ormoža, prostor napolnila s pozitivno energijo.
Na takšen način pa je napisan tudi njen knjižni prvenec, ki izžareva optimizem in neizmerno življenjsko energijo – kljub temu, da je Ksenijo življenje temeljito preizkušalo. Rodila se je kot nezakonska hči mladi materi po kratkotrajni mladostni ljubezni. Očeta, ki ga je klicala stric atek, je videvala redko, mati pa jo je že zgodaj postavila pred dejstvo, da v njeni kasnejši novi družini ni prostora zanjo. Tako je ostala pri babici in dedku na Humu. Pomanjkanje materine ljubezni, a tudi denarja, je zapolnjevala z ljubeznijo do narave in živali in že od nekdaj s knjigami. Mladi Kseniji je v študentskih letih kmalu na pot stopil ČRNI MOŽ, ki je v imenu ljubezni »gospodaril« z njo. Prišla je še bolezen in vrsta težkih preizkušenj, ki pa jih je Ksenija z neomajnim optimizmom uspela premagati.
Ksenija Trs je v tem času napisala že DRUGO knjigo, ki bo izšla prihodnje leto. Dela kot knjižničarka na bibliobusu, in kot je povedala, je to njen sanjski poklic.

V Mariborski knjižnici je zaposlena od leta 1992. Za svoje 30-letno predano delo na bibliobusu je letos prejela tudi Čopovo priznanje, ki je najvišja državna nagrada za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, ki so širšega družbenega pomena in prispevajo k napredku knjižničarske stroke. VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 24.marca.