V Krajevni skupnosti Miklavž pri Ormožu praznujejo svoj 48.krajevni praznik. Številni dogodki se vrstijo že od 09.junija. Zadnji pa v soboto 30.junija.
Tako je v okviru praznika v nedeljo bila tudi kulinarična razstava, ki so jo pripravile članice Aktiva gospodinj, ki deluje znotraj domačega Turistično kulturnega društva.
Mize v dvorani Zadružnega doma so se šibile pod dobrotami. Na kar 60tih pladnjih je bila vrsta najrazličnejšega peciva, niso pa manjkale potice in domači kruh. Na razstavi je namreč s svojimi izdelki sodelovalo kar 33 gospodinj.

Utrinki z razstave (Foto: Karolina Putarek)

Poleg kulinarične razstave pa so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo številnih dokumentov in manjših rekvizitov, ki pričajo o 90letnem delovanju PGD Miklavž pri Ormožu, zbiratelj Mirko Fekonja pa je na ogled postavil tudi svojo zbirko starih razglednic.

Prav tako v nedeljo pa je v okviru krajevnega praznika Miklavž pri Ormožu bilo tudi tekmovanje koscev v košnji trave. Začetek tekme so popestrili s kulturnim programom in s košnjo „ za pokušino“ v kateri so se izkazali najmlajši kosci:
To, da tudi najmlajši z veseljem primejo za koso, je odličen dokaz, da se bo v Miklavžu pri Ormožu s koso – na star način – tudi še kosilo. Pa še prav pride takšno znanje – predvsem na terenih kamor se s kosilnicami ne da priti.

Iz malega raste veliko.... (Foto: Karolina Putarek)

Tudi jaz bom poskusila, ko bom večja.... (Foto: Karolina Putarek)

Sicer pa je tekmovanje v košnji trave bil v Miklavžu pravi spektakel, ki ga je spremljalo lepo število radovednežev. Kosci so se ob spremstvu muzikantov in gospodinj, ki so nesle južino odpravili na travnik odpravili kar peš. Tudi zapeli so zraven, kot je to bilo včasih.

Kosci prihajajo..... (Foto: Karolina Putarek)

V pričakovanju tekme... (Foto: Karolina Putarek)

Kratki kulturni program so za uvod pripravili mladi Miklavžovčani, nato pa je sledila košnja „za pokušino“, kjer se je izkazala Miklavževska mladež.
Kasneje – zares pa se je v tekmovanju pomerilo kar 8 koscev – 3 ženske in 5 moških.
Med ženskami e zmagovalka bila Štefka Pučko, pred Emico Trstenjak in Marijo Šek.
Med moškimi pa je koso najhitreje vihtel Boštjan Kosajnč pred Drakom Sklepičem in Francem Škorjancem.

Tudi v naslednjih dneh se bo v Miklavžu še dogajalo. Že v petek, 22.junija ob 20tih ste vabljeni na osrednjo svečanost, kjer bodo zaslužnim krajanom podelili priznanja, sledilo pa bo kresovanje z zabavnim progamom.