Leto 2024 bo v občinah Ormož in Sveti Tomaž MEŠKOVO LETO. Letos namreč mineva 150 let od rojstva in 60 let smrti našega rojaka – pisatelja, pesnika, dramatika in duhovnika Franca Ksavra Meška.  Ormoška knjižnica, ki nosi njegovo ime, društva in druge ustanove se mu bodo v teku leta poklonili z različnimi dogodki, ki so jih predstavili na novinarski konferenci minuli četrtek:

Podžupan občine Ormož Zlatan Fafulič

Sodelujoči na novinarski konferenci (z desne): Milica Šavora – direktorica Knjižnice F. K. Meška Ormož, Marijanca Korotaj – bibliotekarka; Zlatan Fafulič – podžupan občine Ormož; Mirko Cvetko – župan občine Sveti Tomaž; Ciril Ambrož – umetniški fotograf

 

Franc Ksaver Meško, ki se je rodil 28. oktobra 1874 v Gornjih Ključarovcih. Teologijo je študiral v Mariboru in v Celovcu, po študiju pa je najprej kot kaplan in kasneje kot župnik služboval po različnih krajih na Koroškem. Večino svoje življenjske poti je preživel na Selah pri Slovenj Gradcu, kjer je tudi pokopan. Pisati je začel že v gimnaziji, najprej pesmi, nato tudi prozo. Z literarnimi prispevki je sodeloval časopisih kot so bili Ljubljanski zvon in drugih,  njegove knjige pa so izhajale predvsem pri Slovenski matici in Mohorjevi družbi.  Napisal je tudi več dramskih del z domoljubno, kmečko in versko vsebino ter številne črtice, novele, legende, eseje, potopise in osebne spomine. Meško se je še posebej uveljavil kot mladinski pisatelj. V slovenskem slovstvu se je po njegovih liričnih črticah Ob tihih večerih (1904) in Mir božji (1941) uveljavil literarni pojem meškovstvo, s katerim zaznamujemo mehko pisanje, ki je polno topline. Franc Ksaver Meško je bil ob Ivanu Cankarju v času okoli leta 1960 najbolj prevajan v tuje jezike med slovenskimi književniki. Največ njegovih del je prevedenih v ukrajinščino, češčino, slovaščino, švedščino, nemščino in angleščino.

 

Med dogodki ob Meškovem letu je minuli četrtek bil filmski večer, ki je predstavljal tudi otvoritev Meškovega leta, sledila bo proslava ob Slovenskem kulturnem prazniku in  razstava v avli občinske zgradbe; sledilo bo Meškovo popoldne z branjem njegovih del;  spletni kviz za otroke, likovni in literarni natečaj za otroke in mlade,  pohod z literarno vsebino po Meškovih poteh, izlet na Sela, likovno-literarno- fotografska kolonija na Maleku in v novembru otvoritev razstave del nastalih na Maleku.  Osrednja dogodka bosta oktobra: simpozij o Mešku in predstavitev foto knjige o njem, z naslovom MOJE POTI,  ki jo pripravlja umetniški fotograf Ciril Ambrož.

Avtorica logotipa “Meškovo leto” Špela Ambrož