Martinovanje 2012 v Ormožu poteka 4 dni. Začelo se je v petek, zaključili pa ga bodo danes (v ponedeljek) s tradicionalnim kramarskim sejmom po mestnih ulicah.
Letos so v Ormožu organizirali že 20.Martinovanje, v vseh teh letih je Martinovanje preraslo v enega izmed pomembnejših dogodkov v občini Ormož.

Glavnina dogajanja so bila v šotoru, ki so ga organizatorji (Občina Ormož in Javna razvojna agencija občine Ormož – TIC Ormož) letos postavili ob AVTOCENTRU na Hardeku, veliko pa je bilo tudi vzporednih prireditev v okolici (organizirani izleti po vinskih cestah in okolici, delavnice za otroke, vodeni brezplačni ogledi gradu in grajske pristave, ogledi vinske kleti P&F Jeruazlem Ormož, degustacija vin in drugo.

V petek dopoldan je v okviru projekta “Vino – nevarnost in priložnost”, ki ga izvaja Gimnazija Ormož bila okrogla miza na isto temo, v kateri so poleg dijakov sodelovali številni strokovnjaki in poznavalci.

Utrinek z okrogle mize ....

V petek dopoldne pa je KZ ORMOŽ pripravila tudi tekmovanje za najboljšo potico, ki je potekalo v dvorani KZ ORMOŽ na Marofu. Potice so potem bile na razstavi „Pridnih rok“, ki jo tradicionalno v času Martinovanja pripravi Društvo kmečkih žena Ormož. Letos je razstava potekala v prostorih Avtosalona, zraven pa je bila tudi degustacija mladih vin, ki so bila najboljše ocenjena na letošnjem ocenjevanju mladih vin, ki tudi poteka v okviru ormoških martinovanj. Letos je bilo še ocenjevanje vin za „naj špricar“, tudi ta vina so bila na pokušino.

Na ocenjevanju je bilo 13 potic

Komisija, ki je ocenjevala potice, ni imela lahkega dela....

Katera je najboljša?

Poleg razstave “Pridnih rok“ pa je bila prava paša za oči tudi ponudba na številnih stojnicah, kjer so svoje izdelke in dobrote na ogled postavili številni „rokodelci“ in gospodinje. Vse na stojnicah je bilo možno tudi kupiti, in vsak je zagotovo našel kaj zase.

Otvoritev Martinovanja 2012 je bila v petek ob 13.00 uri. V okviru otvoritvene slovesnosti so nastopili Miklavški oktet, Otroški pevski zbor vrtca Ormož „Male kapljice“ in dijaki Ormoške gimnazije. Zbrane, med katerimi sta bila tudi župana sosednjih občin Jurij Borko in Mirko Cvetko ter gostje iz Osečine in Makedonije, je pozdravil tudi župan občine Ormož Alojz Sok.

Zbrane na otvoritvi je pozdravil župan občine Alojz Sok

Na otvoritvi ...

Na otvoritvi pa so razglasili tudi rezultate tekmovanja v peki potice, ki ga je organizirala KZ Ormož. Zlata, srebrna in bronasta priznanja, ki jih je dodelila tričlanska komisija pod vodstvom Marije Rošar, je podelil direktor KZ Ormož Franc Kociper. Podelil je 8 zlatih priznanj: Mariji Sok za lešnikovo; Martini Gerič za kokosovo; Pepci Trstenjak za slivovo; Silvi Kelemina za biskvitno in kostanjevo; Mileni Rajh za makovo; Vesni Žerjav za čokoladno in Anici Prapotnik za rozinino potico.

Nato pa se je pričel program na „martinovem odru“, ki ga je pripravil JSKD OI Ormož. V petek je nastopilo kar 14 skupin pevcev, plesalcev in glasbenikov: Ljudski pevci iz Obreža, Ljudski pevci društva invalidov Črešnjevec, Ljudska godba Ivanjkovci, Ljudski pevci „Zrelo klasje“, Ljudski pevci izpod Boča iz Poljčan; Ljudski godci DU Velika Nedelja, Ivan Švajgl, ansambel „Večno zeleni asparagus“, Moški pevski zbor OBRTNIK Slovenska Bistrica – Polskava; Moški pevski zbor Dobrava;
„Stari Mačkoni“ – KUD Anice Černejeve Makole; Ženski zbor OKARINA in Folklorna skupina UNTERCA SvetiTomaž.

Folklorna skupina UNTERCA Sveti Tomaž

Za program v martinovem šotoru je poskrbel JSKD OI ORMOŽ (z leve): Leon Ivanuša, Stanko Podgorelec, Blaž Podgorelec)

Vmes pa je potekala tudi svečanost ob razglasitvi rezultatov ocenjevanja mladih vin in vin za „naj špricar“, v kulturnem delu so nastopili Mešani pevski zbor KAPLJICA, gimnazijci pa so se predstavili z vinskimi pesmimi.
V okviru Martinovanja je namreč že v petek, 26.novembra v Dvorcu na Jeruzalemu potekalo ocenjevanje vin za „ Naj špricar“ in tradicionalni „Turnir mladega vina“.
Dvanajst članska komisija je med 26 vzorci vin za „špricar“v finale uvrstila 6 vzorcev: Prvo mesto je pripadlo Ljutomerčanu 2011 kleti P& F Ljutomer, drugo Haložanu 2012 Ptujske kleti, tretje Jeruzalemčanu 2011 kleti P&F Ormož, četrto Haložanu 2011, peto Janževcu 2011 iz kleti Radgonske gorice in šesto mesto vinu Ella Hill – šipon sauvignon kleti P&F Ormož.

V okviru Turnirja mladega vina pa je komisija ocenila 28 mladih vin. Prvo mesto je dosegel Traminec in drugo Rumeni muškati P& F Jeruzalema Ormož, tretje mesto pa Rumeni muškat Turistične kmetije Puklavec. Četrto mesto pa je komisija namenila Tramincu kleti Vina Zavec.

Priznanja za družbo P&F Jeruzalem Ormož ....

Petkov večer so v Ormožu zaključili z zabavo s skupino D’Kwaschen Retashy.

V soboto se je program na „martinovem odru“ pričel ob 11.00 uri. V teku dneva je nastopilo 21 skupin: Folklorna skupina Obrež; Pevski zbor TKD Ivanjkovci; Ljudske pevke od Svetega Tomaža;
Folklorna skupina DU Sveti Tomaž; Mešan pevski zbor DU Velika Nedelja; Ivan Švajgl in MINEA;
KŠD Dobrava s KRSTOM MOŠTA; Pevski zbor KUD Šmartno na Pohorju; Gledališka sekcija Šmartno na Pohorju; Folklorna skupina KUD Posavina, Budaševo SISAK; Ljudske pvke DPD Svoboda Slovenska Bistrica; Ljudski pevci VRTNICA Kog; PRLEŠKI SIMON ( Simon Cokan);
Folklorna skupina Podgorci; KRST MOŠTA v izvedbi TD Podgorci; Mešani pevski zbor DU Središče ob Dravi; Folklorna skupina METLA Miklavž pri Ormožu; Ljudske pevke OSLUŠEVCI; Folklorna skupina RIPLENKA VDC ORMOŽ; TRIO VETERNICA ( KD Odpev Mala vas ); Folklorna skupina KD Podgorci.

Folklorna skupina KD OBREŽ

Ljudske pevke od Svetega Tomaža

MINEA in Ivan Švajgl

KRST MOŠTA v izvedbi KŠD Dobrava

S skečem se je predstavila gledališka sekcija KUD Šmartnona Pohorju

Folklorna skupina KUD Posavina, Budaševo SISAK

Simon Cokan ( PRLEŠKI SIMON )

KRST MOŠTA v izvedbi TD PODGORCI

TRIO VETERNICA ( KD ODPEV Mala vas, Gorišnica)

Folklorna skupina KD Podgorci

Ob 14.00 uri se vzporedno z dogajanjem v šotoru pred gradom začela prireditev pred gradom, v kateri so na pobudo KD Podgorci združila moči nekatera kulturna in turistična društva v občini. Izvedli so prikaz dela v goricah in tako pomenovili tudi prireditev: JAZ PA V GORICE GREM

Zvečer je bil koncert oziroma zabava s Tanjo Žagar.

Nedelja je v MARTINOVEM ŠOTORU prinesla brezplačen zajtrk. Nato je točno ob 11.11 uri bil še zanji KRST MOŠTA v izvedbi KD Dobrava, sledil je nastop Ljudskih pevk KD Benedikt; Folklorne skupine Ivanjkovci pod vodstvom Mojce Gorjak in PEVCEV VASI ( KD ODPEV Mala vas). Vse do 16.00 ure pa je bila še zabava z ansamblom ZLATIH 6 iz Polenšaka.

Folklorna skupina IVANJKOVCI

Ansambel ZLATIH 6

KABELSKA TELEVIZIJA ORMOŽ s tehnično ekipo ELEKTRO ISM, DANILO IVANUŠA,s.p. je poskrbela za neposredni prenos dogodkov v šotoru in tudi v okolici. V teku prenosa pa smo iz priložnostnega “Martinovega studija” poskrbeli za številne zanimive sogovornike, ki so tako ali drugače bili vpeti v dogajanja.

ZDRAVKO MUNDA, snemalec, računalniška podpora

TADEJ IVANUŠA, snemalec, tehnična podpora

MILAN MAJCEN, snemalec

Danes ( v ponedeljek ) bo po ormoških ulicah potekal tradicionalni kramarski sejem, možno pa si bo ogledati tudi grajsko pristavo in grad ter ostale zanimivosti po Ormožu.

... ZAKAJ pa mene ne pustijo v šotor?

(Foto: Karolina Putarek)