Kolektiv Oljarne in mešalnice Središče ob Dravi je v sodelovanju z domačim Turističnim društvom znova pripravil „Praznik buč“. Letos je to bil že 12.praznik, ki služi tudi kot „dan odprtih vrat. Organizatorji se kljub dežju bili veseli številnih obiskovalcev.

Dan buč ali dan odprtih vrat v Oljarni Središče ob Dravi iz leta v leto obišče vse več obiskovalcev. In možno je, da boste na prireditvi zagotovo srečali ljudi, ki ji drugače redko srečujete. V glavnem: Praznik buč v Središču, je dogodek, ki ga je vredno obiskati.
Po prvih ocenah se je v teku dneva na dvorišču Oljarne obrnilo čez tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. VSE to je dokaz, da v Oljarni vedo izredno dobro poskrbeti za promocijo in prodajo svojega izdelka.
„Praznik buč“ je tako tudi letos prinesel vrsto dogajanj, za katera so poleg Oljarne poskrbela vsa društva v občini. Seveda pranik ni minil brez bogate kulinarične razstave, ki prireditvi daje poseben čar. Letos so članice TD Središče ob Dravi k običajnim jedem dodale še 11 novih dobrot.
In ne samo zunaj, tudi na odru v šotoru se je veliko dogajalo.
Od nastopov pevcev, godcev, plesalcev in humoristov, do bogate razstave izdelkov domačih in okoliških rokodelcev ter obrtnikov. Na razstavah namreč sodeluje vse več tistih, ki lahko pokažejo „to in ono“ – pa naj so to člani gostujočih Turističnih društev ali posamezniki.
V šotoru in zunaj je tako bilo 40 stojnic, kjer se je dalo videti marsikaj, s svojo ponudbo pa se je predstavilo tudi kar 15 Turističnih društev od vsepovsod.
Da ne govorimo o tradicionalnem tekmovanju v kuhanju golaža iz buč. To in predvsem čas dišečega kuhanja, je največja atrakcija na prireditvi. Letos je sodelovalo 13 ekip, ki so zavzeto kuhale. Postopek kuhanja golažev iz buč, in na koncu seveda okus – je nadzorovala in ocenjevala tričlanska komisija, ki so jo sestavljali: učiteljica gosp.pouka Metka Lešničar, kuharski mojster Jure Munda in Peter Pribožič iz Kmet.gozd.zavoda Ptuj. Komisija gotovo ni imela lahkega dela, ampak nekaj je gotovo:

Oljarni, ki se ponaša z več kot 100 letno tradicijo prodajo vsako leto od 20 do 30 odstotkov bučnega olja več. Letno v Oljarni pridelajo čez 100 tisoč litrov čistega bučnega olja. Okrog 180 ton bučnic pridelajo na lastnih 230-tih hekratjih kmetijskih površin sami; do 120 ton bučnic pa odkupijo od kmetov iz okolice.
Najbolj cenjeno in iskano je čisto bučno olje, ki ima poleg uporabne vrednosti tudi zdravilno vrednost, pravijo v Oljarni, kjer še vedno prisegajo na tradicionalni postopek proizvodnje, letos pa so poskrbeli tudi za nekaj novosti: Za nove etikete in nove okuse.

DSC09691

DSC09692

DSC09693

DSC09694

DSC09696

DSC09698

DSC09699

DSC09701

DSC09702

DSC09703

DSC09705

DSC09708

DSC09709