V petek, 29. novembra 2019, bodo tako slikopleskarji v enem dnevu prebarvali prostore OŠ Ormož. Barvite prenove si poleg tamkajšnjih učiteljev in drugih zaposlenih želijo predvsem učenci, ki so na Obrtno-podjetniško zbornico naslovili unikatno prošnjo za izvedbo letošnje humanitarno-tekmovalne akcije, saj so ji priložili številne risbice, polne pričakovanj in barvitih želja.

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS se že pospešeno pripravlja na 21. tradicionalno humanitarno akcijo ter državno tekmovanje slikopleskarjev, ki bo potekalo 29. novembra v Osnovni šoli Ormož. V OZS namreč pravkar zaključujejo postopke prijav udeležencev, ki vsako leto prihajajo iz vseh regij Slovenije. V zadnjih šestih letih je ta izjemno odmevna slikopleskarska akcija postala že mednarodna, saj se je poleg naših mojstrov in dijakov, ki se učijo za poklic slikopleskarja, udeležujejo tudi stanovski kolegi in vajenci iz drugih evropskih držav. Svoj prihod so tudi letos že najavili slikopleskarji iz Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, Češke, Slovaške, Madžarske in Hrvaške. Med sodelujočimi bo tudi 32 dijakov oziroma vajencev, 12 slovenskih in 20 tujih, ki si tudi z udeležbo v tej akciji v času šolanja pridobivajo dragocene izkušnje. Akcijo za večjo prepoznavnost poklica in dejavnosti slikopleskarstva na čelu s predsednikom Helmutom Schulzem podpira tudi UNIEP, Evropsko združenje slikopleskarjev, ki si v EU prizadeva vzpostaviti enoten poklicni standard za mojstra slikopleskarja in skrbi za promocijo poklica med mladimi.

Več kot sto let šolstva v Ormožu je zagotovo pokazatelj, kako dolga je tukajšnja tradicija na področju izobraževanja. Za OŠ Ormož so temeljni kamen za staro šolsko zgradbo, ki so jo obiskovale številne generacije šolajočih se otrok, položili že v letu 1900, v letih 1988 in 1989 pa je ob njej nastal še prizidek z 18 novimi učilnicami. Oba objekta so pred tridesetimi leti povezali v eno zgradbo, v kateri se danes šola 390 učencev.
Ravnatelj Aleksander Šterman se zaveda, da so vzdrževalna dela v obeh delih šole nujna, vendar so zanje razpoložljiva finančna sredstva žal omejena: “Prostori v naši šoli so že začeli izgubljati svežino, na stenah v učilnicah so se začele pojavljati vedno nove razpoke in ometi so se ponekod že začeli luščiti. To je bil tudi razlog, da so naši učenci s svojimi risbicami na OZS naslovili prošnjo, naj mojstri slikopleskarji pridejo k nam in barvito prenovijo našo osnovno šolo, in veseli nas, da so nas letos tudi izbrali. Seveda moramo del priprav pred akcijo prevzeti tudi na svoja ramena, pri čemer nam strokovno pomoč nudijo v OZS in OOZ Ormož, pri delu pa so nam na pomoč priskočili tudi nekateri starši. Kakšni bodo potem končni barvni odtenki v učilnicah in na hodnikih, so v barvni študiji, v kateri so upoštevali tudi želje osebja naše šole, že določili JUB-ovi arhitekti. V učilnice so v obliki polkrogov vključili še Jeruzalemske griče, saj smo v Ormožu, prestolnici Prlekije, z njimi obdani in tudi poznani po največ sončnih dnevih v Sloveniji”, je povedal ravnatelj Aleksander Šterman.

Predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS Matjaž Majdič je že ob ogledu šolskih prostorov, ki ga je s člani organizacijskega odbora akcije opravil junija letos, vodstvo šole opozoril, da bo zaradi dotrajanosti zidov v učilnicah in na hodnikih potrebno zidne in stropne površine predhodno ustrezno pripraviti, da jih bo mogoče na dan akcije odeti v želene barvne odtenke: “To pomeni, da bo potrebno odstraniti odstopljene plasti stare barve, z ustreznimi kiti obdelati razpoke, zbrusiti in zgladiti površine ter z emulzijo premazati stene in strope, šele nato bo nanje mogoče nanašati barve. Slikopleskarska akcija namreč poteka le en dan, zato so ustrezne priprave nanjo še toliko bolj pomembne”, je dajal Majdič.

V humanitarno-tekmovalno akcijo so poleg OZS in sekcije slikopleskarjev tesno vpeta tudi družbeno odgovorna podjetja, brez katerih akcije ne bi mogli izpeljati. Podjetje JUB s svojimi barvami in premazi glavni sponzor akcije že vseh 21. let, med dolgoletnimi donatorji materiala pa so še podjetja Žima s svojimi čopiči in valjčki, Tesa tape z zaščitnimi trakovi in Saint-Gobain Rigips, ki za akcijo preskrbi pokrivne folije in papir za zaščito opreme in prostorov ter gladilne mase za finalne obdelave zidov. Podjetje Imexa bo letos slikopleskarjem zagotovilo premične odre za pleskanje visokih stropov, prevozniško podjetje Abctour pa bo znova poskrbelo za prevoze dijakov in tujih udeležencev do in z lokacije dogodka. Pri organizaciji aktivno sodeluje še OOZ Ormož, akcijo pa podpira tudi OOZ Novo mesto.