Minulo soboto so gasilci PGD Velika Nedelja pripravili 1.GOLAŽIJADO, ki je predstavljala uvod v slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila. Tekmovalo je 15 ekip:

Velikonedeljskim gasilcem idej za druženje ne zmanjka. Letos so – vedoč, da ljubezen gre skozi želodec- organizirali tekmovanje v kuhanju, oziroma 1.Golažijado, dogajanje pa naslovili »Pozdrav jeseni pri Veliki Nedelji«. Za tekmovanje v kuhanju govejega golaža se je prijavilo kar 15 ekip, kar je celo organizatorje prijetno presenetilo. Vseh 15 ekip je za kuhanje prejelo 3 kilograme mesa; za VSE ostalo pa je vsaka ekipa morala poskrbeti sama. Kar pomeni, da so zelo različno okusni bili tudi skuhani golaži. Časa za kuho je bilo od 11. pa do 14.ure…več kot dovolj, da se lahko skuha odličen golaž.
Že po pol drugi uri kuhanja se je dalo ugotoviti, da bodo golaži »eden boljši od drugega«. Navdušena pa je bila tudi 3-članska komisija, ki so jo sestavljali poznavalci in strokovnjaki Martina Prejac, domačinka- članica PGD Velika Nedelja; Stanč Sever s Hajndla in Jože Balažič z Gomile, ki je bil tudi predsednik komisije. Že sredi dela komisije je dejal, da so golaži zelo dobri in tudi različnih okusov. Seveda, se priprava golažev razlikuje od kraja do kraja, kaj šele od dežele do dežele. Primer malo posebnega golaža je bil golaž, ki so ga kuhali gostje iz prijateljskega gasilskega društva SILBAŠ iz Srbije.
Tričlanska komisija, ki je kuho nadzorovala vse od začetka, seveda ni imela enostavnega dela. Razen najboljšega golaža so namreč člani morali oceniti tudi delovno okolje kuharskih ekip. Tako so ugotovili, da je v najbolj urejenem okolju svoj golaž kuhala ekipa HRŽIČ iz Vinogradništva in sadjarstva Hržič. Priznanje pa so podelili tudi »najbolj oddaljeni ekipi«, to je bila ekipa gasilcev iz prijateljskega gasilskega društva SILBAŠ iz Srbije.
Po tehtnem ocenjevanju in nekajkratnem pokušanju pa je komisija le morala izbrati najboljši golaž. In ocena je bila, da je najboljši golaž skuhala ekipa LD Velika Nedelja.
Vsi ostali golaži so si delili drugo mesto. Tako so VSE ekipe dobile tudi priznanja za sodelovanje in za odlično opravljeno delo. To so bile sledeče ekipe: Glažutarji; Vokalna skupina TISA; ŠD »Stanica«; Mihovci – naselje; OLD BULLS – veterani RK Velika Nedelja; Gulaški dečki; ekipa Danijela Vrbnjaka; KUD »Simon Gregorčič« Velika Nedelja; ekipa Mc Donalds; »Avto KRKA«; »Sveta krava« in ekipa Bojana Gregura.
UTRINKI (Foto:Uroš Krstič)