Večina rek po državi je že v ponedeljek zvečer začela upadati. Tudi Drava postopno upada, s tem da pa trenutno najbolj ogroža na območju Ormoža.
Kot je povedal poveljnik ormoške civilne zaščite Ludvik Hriberšek, je reka na določenih točkah prestopila bregove in zalila gospodarske objekte. Odtrgalo je jez hidroelektrarne na Forminu in voda se še dviguje, zato sta delno ogroženi naselji Mihovci in Cvetkovci.
Narasla Drava je ponoči ogrožala in poplavljala v občini Markovci in Gorišnica ter povzročila precejšnjo škodo. Praktično vse, kar je ob Dravi, je pod vodo. V občini Markovci, kjer so celotna naselja pod vodo, so nekaj ljudi evakuirali že sinoči.
Zaradi slabih razmer v okolici železniške postaje je ustavljen železniški promet. V Ormožu je zalilo tudi Vinsko klet. Ob 5. uri zjutraj so tudi delno zaprli mejni prehod Ormož.
Malo pred 6.00 uro je Drava zalila tudi 3 hiše v Obrežu, tako, da so stanovalce izselili.

Zaradi podrtja jezu na mestu, kjer se reka Pesnica izliva v Dravo, se je voda nevarno dvignila ob črpališču pitne vode v Mihovcih, ogrožen je tudi del naselja Cvetkovci. V slednjem je trenutno še kak meter do prestopa struge, a gladina vode še naprej raste.
Gasilske enote so bile vso noč na delu in še naprej poskušajo zaščititi ogrožene hiše. Ponekod so morale družine tudi zapustiti svoje domove, a večjih težav ni bilo.

Medtem ko je bil pretok Drave v Dravogradu ob 2. uri 1250 kubičnih metrov na sekundo, so na Agenciji RS za okolje v Forminu namerili pretok okoli 2650 kubičnih metrov na sekundo. Po besedah Hriberška so ponekod zabeležili pretok tudi do 3000 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko ponavadi reka na teh koncih ima pretok 400 kubičnih metrov na sekundo.

Enako hudo je tudi od Ormoža čez Dravo na Hrvaškem. V kraju Virje Otok je ogroženih najmanj 60 hiš. Gasilci in reševalci so vso noč prebedeli na terenu. HTV je poročal, da je Drava narasla za 1,6 m. Najhujše je bilo ob 4.00 uri zjutraj.

V Ormožu ob 10.00 uri:


Foto: Mladen Putarek