Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom, oz. tiste, ki so jim okužbo potrdili. Ti naj ostanejo doma v izolaciji, ki se predvidoma zaključi po desetih dneh. Pogoj pa je, da so bili zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Če še imajo simptome ali je njihovo zdravstveno stanje težje, jo osebni zdravnik podaljša.

Navodila za osebe s potrjeno okužbo v domači izolaciji

Če pri vas potrdijo okužbo z virusom SARS-CoV-2, je pomembno, da ostanete izolaciji, opozarjajo na NIJZ. To pomeni, da ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Oseba, ki je v izolaciji, ostane doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, pa 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2.

Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Lahko se podaljša, če bolezen traja dlje ali če je potek bolezni hujši in zahteva hospitalizacijo. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije določi vaš osebni zdravnik.

Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi

V obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z virusom SARS-CoV-2 se izogibajte vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi, opozarjajo na NIJZ. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka …). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni večje.

V obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem času pojavijo simptomi ali znaki covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.