Od danes pa do 15. marca je na cestah obvezna zimska oprema. V zimsko opremo vozil spadajo zimske pnevmatike, voznik pa lahko uporablja tudi letne pnevmatike, vendar le če ima v avtomobilu ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Pomembno je tudi, da imajo zimske pnevmatike najmanj tri milimetre profila.

Zakonska ureditev sicer predvideva, da morajo vozniki predpisano zimsko opremo uporabljati tudi zunaj tega obdobja, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo ali zaledenelo.
Voznika, ki za to ne bo poskrbel, bodo policisti kaznovali z globo v višini 120 evrov, če pa bo zaradi tega oviral promet, mu bodo naložili 500 evrov kazni. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika bo kršitev stala še več, in sicer najmanj 1200 evrov oziroma 5000 evrov, če bo zaradi pomanjkljive opreme oviral promet.

Vozniki morajo v zimskih razmerah med drugim poskrbeti za ustrezno opremo vozil, preveriti stanje in prevoznost cest, upoštevati navodila služb, ki skrbijo za ceste, in prometno signalizacijo, zmanjšati hitrost in jo prilagoditi razmeram.

Pred vožnjo pa naj vozniki poskrbijo, da na vozilih ni snega, ledu ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Sicer pa v vozilo, pripravljeno na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel.