Danes je vlada sprejela odločitev, da se odpravlja omejitev gibanja med občinami.
Omejitev gibanja na občine bo odpravljena že z jutrišnjim dnem, 30. aprila.
“Že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom 2020 se odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke”, je v svojem nagovoru dejal predsednik vlade Janez Janša.
Kljub temu ocenjuje, da prireditve in velika športna tekmovanja zelo verjetno po Evropi ne bodo možna do uporabe cepiva ali zdravila za Covid-19.
Državljane naproša za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih.
“Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam. Skupaj skušajmo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti”, je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.
Že včeraj (v torek, 28. aprila) pa so sprejeli sklep, ki starejšim, invalidom in nosečnicam dovoljuje nakupovanje ves dan. Čas rezerviran samo za njih pa še vedno ostaja.
Načrt nadaljnjega postopnega sproščanja omejitev bo podrobneje predstavljen jutri.