Kljub vsem ukrepom v zvezi z zaščito pred koronavirusom, bomo v občini Ormož tudi letos deležni prvomajske budnice. Godbeniki GŠ ORMOŽ, bodo z igranjem budnice začeli pred Grajsko pristavo ob 5. 30 uri, skupaj s spremstvom gasilskih avtomobilov vseh gasilskih društev občine Ormož, se bodo podali mimo avtobusne postaje proti Domu kulture do občinske zgradbe in z igranjem zaključili na Kerenčičevem trgu.

Tatjana Petek, ravnateljica GŠ ORMOŽ pravi: »Ormoški godbeniki smo že nekaj časa razmišljali, kako bi kljub situaciji budnico izpeljali.
V prvi vrsti bomo upoštevali vsa navodila stroke glede epidemiološkega stanja v Sloveniji. Zdravje posameznika in posledični celotne družbi je vsem prioriteta. Zaradi tega ne bomo nastopili v polni zasedbi. Nastopilo bo samo 10 godbenikov.
Verjamemo, da bomo kljub majhni zasedbi ljudi vseeno prebudili. Predvsem upamo, da bodo od nas dobili nekaj pozitivnega, sreče, veselja, radosti. Če nam bo to uspelo, bo izpolnjeno naše poslanstvo.
Da bo zgodba dobila pomen in, da se bo prenesla širše po občini, nam bodo pomagala domača gasilska društva, kar pomeni vseh 15 PGD v GZ ORMOŽ.«
Po zaključenem igranju prvomajske budnice na Kerenčičevem trgu, se bodo gasilska vozila odpeljala pred svoj gasilki dom v domačem kraju in ob 6.00 uri začela z igranjem budnic po svojem požarnem območju. Namen tega je, da bodo melodije Pihalnega orkestra Glasbene šole Ormož prenesli med vse občane občine Ormož. Budnica se bo igrala do cca 7.00 ure oz. do 8.00 – odvisno od velikosti požarnega območja, je še pojasnila Tatjana Petek.
Godbeniki bomo v isti zasedbi okrog desete ure zaigrali še stanovalcem CSO Ormož. Z nami bo tudi župan občine Ormož, ki bo stanovalce pozdravil in nagovoril.

Prvomajska budnica tudi v Središču ob Dravi

Za središke godbenice in godbenike je PRVOMAJSKA BUDNICA poseben praznik, ki ga vsako leto z veseljem pričakujejo. »Zelo smo žalostni, da letošnjega praznika ne bomo mogli preživeti v družbi svojih glasbenih prijateljev in vseh, ki nam radi prisluhnejo Kljub temu pa nismo pozabili na tradicijo, zato letošnja budnica BO, le v nekoliko drugačni obliki – samo »zvok, brez slike«. Na pomoč nam bodo priskočili domači gasilci, ki bodo pomagali, da se boste občani Središča ob Dravi, kljub vsem omejitvam, v prvomajsko jutro prebudili z glasbo. Naše melodije bodo po občini širili člani PGD Središče ob Dravi, ki se bodo gibali po Središču in v Godenincih ter člani Pgd Obrež, ki bodo na območju Obreža in Šalovcev, skupna točka pa bodo Grabe«, pa je Barbari Podgorelec – vodji OI JSKD ORMOŽ pojasnil Renato Horvat, predsednik Godbe Središče ob Dravi.
Tako Središki kot Obreški gasilci imajo predviden štart po občini 1. maja ob 7.00 uri.

JSKD RS Slovenijo za 1.maj prebuja z obširnim projektom PREBUDIMO SLOVENIJO 2020
»Na JSKD si želimo, da bo tudi letošnja budnica ohranila tradicijo slovenskega godbeništva, a tokrat iz znanih razlogov na malo drugačen način zato smo pripravili projekt Prebudimo Slovenijo 2020. Budnico bomo tako v petek, 1. maja, izpeljali z Valom 202, programi Radia Slovenija ter programi Televizije Slovenija, kjer se bo vrtela godbena glasba. Godbeniki bodo takrat sočasno s svojih oken, balkonov in dvorišč s svojim igranjem ter predvajanjem posnetka poskrbeli, da se glasba sliši po okolici. Tako bomo dali vedeti sebi in poslušalstvu, da smo kljub karanteni vseeno aktivni«, pravi Barbara Podgorelec – vodja Območne izpostave JSKD RS v ORMOŽU in pojasni:
»Kako lahko izvedete budnico kot posameznik, član godbe?
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje vabimo, da tudi v letošnjem letu za prvomajsko budnico skupaj ‘popihamo’ na ljudska srca. Slovenci imamo glasbo v krvi in godbenikov je po okvirnih ocenah kar preko deset tisoč. Vedno, kadar je v preteklosti igrala godba, so ljudje odpirali okna ali hiteli ven gledat in poslušat. Posebno mesto med godbenimi nastopi ima še vedno sodelovanje ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja, ko številne godbe po Sloveniji že ob svitu praznika izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic in prebudijo prebivalce.

Budnico bomo, kot že rečeno, soustvarjali skupaj z Valom 202 in vsemi vami, in sicer na naslednji način:
Ob 5.00 na Prvem programu Radia Slovenija poslušajte nagovor predsednika Zveze slovenskih godb, Borisa Selka vsem godbenikom v pozdrav.

Pripravite svoj inštrument ter note.

Ob 5.55 prižgite radio ter ga nastavite na frekvenco VAL 202, saj bomo vsi ob 6.00 imeli možnost prisluhniti godbam in pihalnim orkestrom.

Odprite okna, balkone, vrata in glasnost na radijskih sprejemnikih nastavite na močnejšo jakost.
Ob 6.00 vzemite inštrument in preko oken, z balkonov ali na dvoriščih igrajte skupaj z radijskim sprejemnikom.
Odigrale se bodo naslednje skladbe:
Drago Lorbek: Slovenci, Mojmir Sepe, prir. Mitja Dragolič: Zemlja pleše in Vinko Štrucl: Zlatorog
Notni material za izvajanje sklad lahko vsi zainteresirani najdejo na spletni strani JSKD – www.jskd.si

Če imate možnost predlagamo, da se med igranjem posnamete.
Da bomo v godbeni glasbi lahko uživali tudi kasneje, se v program praznovanja vključuje tudi Televizija Slovenija, zato:

Ob 6.40 prižgite televizijski sprejemnik in ga nastavite na TVS 1, saj se bosta tam zavrteli dve skladbi posneti na Musici creativi 2015:

Tomaž Habe: Popotnik IN ZA zaključek jutranjega dela budnice 2020 lahko spet vsi godbeniki zopet v roke vzamejo inštrumente, saj bomo budnico zaključili z koračnico Vinka Štrucla: Zlatorog

Godbene pozdrave Slovencem bomo zaključili v oddaji Slovenski pozdrav na TVS 1 ob 20:00 uri. V oddaji bomo prisluhnili posnetkom iz karantene, ki so jih naredili: Policijski orkester, Laška pihalna godba, Godba Medvode, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Mestni pihalni orkester Kranj, Godba Cerknica in Papirniški pihalni orkester Vevče

Želeli pa bi povabiti vse godbenice in godbenike, da vse posnetke, ki jih bodo naredili med sočasnim izvajanjem z radijskim in/ali televizijskim sprejemnikom in so jih pripravljeni deliti z ostalimi, pošljejo preko wetransferja na e-pošto instrumentalna.jskd@gmail.com.

Verjamemo, da bo taka obeležitev prvomajske budnice nekaj posebnega, ne glede na to, ali boste slišali godbo domačega kraja ali godbo, ki ste jo slišali prvič in bo tako vsem ostala v spominu.”


Godbe pa se lahko povežejo z gasilskimi društvi in skupaj prebudijo Slovenijo

Pobudi Zveze slovenskih godb se je odzvala Gasilska zveza Slovenije in tako slovenskim godbam ponujamo še eno možnost za izvedbo letošnje posebne “korona budnice”.

“Godba kot društvo se lahko obrne na prostovoljna gasilska društva v svojem okolju in v primeru pripravljenosti na sodelovanje, budnico izvede na naslednji način:
– gasilsko vozilo prične svojo vožnjo s predvajanjem zvočnih posnetkov budnic v petek, 1. maja ob 6.00 izpred domačega gasilskega doma in vožnja traja nekje do 8.00 oz. po lastni presoji voznika ali po dogovoru z godbo,
– voznik predvaja naloženi posnetek nagovora s koračnicami, ki je bodisi enoten in naložen sspletne strani Zveze slovenskih godb ali pa mu domača godba pripravi svojega. Predlagamo, da imajo vse koračnice enotni nagovor, ki je kot ločen prav tako dosegljiv na spletni strani Zveze slovenskih godb. Za pripravo lastnih koračnic domači orkester kontaktira gasilsko društvo z namenom, da gasilskemu društvu čim bolj olajša izvedbo budnice.
– gasilsko vozilo se po lokacijah vozi počasi (seveda v skladu s prometnimi predpisi) in po želji voznika na določenih mestih ustavi (seveda le tam, kjer je to dovoljeno), da se odigra celotna koračnica in nagovor, nato vozilo nadaljuje pot.
– zgolj kot predlog, če se tako dogovorita orkester in gasilsko društvo, se lahko za gasilskim vozilo zapelje tudi vozilo z enim predstavnikom godbe iz območja, kjer se odvija budnica. Godbenik je v tem primeru oblečen v uradno uniformo orkestra. Na lokaciji, kjer se gasilsko vozilo ustavi, godbenik po želji izstopi iz vozila in pozdravi morebitne poslušalce. Pri tem ravna v skladu z navodili NIJZ ob epidemiji COVID-19 v RS.
Posnetek pripravljenih koračnic in nagovora je, kot smo že dejali dostopen na spletni strani Zveze slovenskih godb, www.zgs.si. Posnetek vsebuje 5 znanih koračnic s slovensko tematiko, ki ima pred pričetkom vsake od njih posnet nagovor. Posnetke koračnic lahko uporabijo vse godbe, ki na voljo nimajo svojih«, je še pojasnila Barbara Podgorelec.

Živel 1.maj!