Leto 2024 bo v občinah Ormož in Sveti Tomaž MEŠKOVO LETO. Letos namreč mineva 150 let od rojstva in 60 let smrti našega rojaka – pisatelja, pesnika, dramatika in duhovnika Franca Ksavra     Meška.  Ormoška knjižnica, ki nosi njegovo ime, društva in druge ustanove se mu bodo v teku leta poklonili z različnimi dogodki, ki so jih predstavili na novinarski konferenci minuli četrtek:

 

  1. V nadaljevanju se odpravljamo na Kog, kjer že od 6.januarja potekajo prireditve v okviru Antonovanja, s poudarkom na čurkah oziroma kašastih klobasah. Na temo ČURKE je Društvo Antonovanje na Kogu minulo soboto pripravilo tudi okroglo mizo z naslovom »Čurke – raziskovanje kulinaričnih možnosti in razvoj turističnega potenciala«.

 

  1. In v soboto popoldne je potem poteka tradicionalna ČURKARIJADA, ki je tudi letos na Kog privabila številne čurkoljubce od vsepovsod. Kot je znano gre za pestro kulturno-kulinarično-vinsko prireditev, višek katere je razglasitev rezultatov ocenjevanja čurk in pokušina:

 

  1. Med dogajanji v okviru Antonovanja na Kogu je bila tudi sveta romarska maša za žive in pokojne živinorejce, še posebej pa za prašičerejce in zdravje pri živini. Je pa maša bila tudi prijetno kulturno doživetje, s petjem cerkvenih pesmi je namreč – pod vodstvom Darje Žganec Horvat – skupaj zapelo kar 7 cerkvenih zborov:

 

  1. V senci Evropskega rokometnega prvenstva, ki trenutno poteka v Nemčiji, se na drugi del državnega prvenstva pripravljajo ekipe v Ligi NLB. Med temi je tudi naš predstavnik Jeruzalem Ormož, ki po prvem delu sezone zaseda visoko 5. mesto. Pokukajmo v družbo ormoških rokometašev…