Naslovna fotografija:  Dobitniki priznanj z županom občine Ormož Danijelom Vrbnjakom

Minulo soboto popoldne je na Kogu v organizaciji Društva Antonovanje na Kogu poteka tradicionalna ČURKARIJADA, ki je tudi letos na Kog privabila številne čurkoljubce od vsepovsod. Kot je znano gre za pestro kulturno-kulinarično-vinsko prireditev, višek katere je razglasitev rezultatov ocenjevanja čurk in pokušina:

Čurkarijada prinaša bogat kulturni program, ki se obvezno začne  s himno posvečeno čurkam, ki jo je na tekst pesnika Marka Kočara uglasbil Tadej Vesenjak. Himno so letos odpeli harmonikar Matjaž Mlinarič in Pevski zbor OŠ Kog pod vodstvom Darje Žganec Horvat.  V teku prireditve pa so nastopili še: Folklorna skupina Kog, Folklorna skupina TKD Ivanjkovci, Etno skupina Gudalo OŠ Ormož ter Tamburaška skupina iz Stanetinec (Hrvaška).   Po uvodnih pozdravih, ki so jih zbranim namenili predsednik Društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc, poslanec DZ RS Andrej Kosi, župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, župan občine Središčeob Dravi Toni Jelovica ter predsednica Štajerske turistrične zveze Janja Viher, sta predsednik Antonovanje na Kogu Slavko Perc in vodja podružnične šole na Kogu Tanja Novak podelila priznanja in nagrade  16. likovnega natečaja »Gudeki s Koga«, ki je namenjen otrokom iz vrtca in osnovnih šol. Letos je na natečaj prispelo kar 300 risbic, komisija pa je med temi izbrala po 3 najboljše v posameznih kategoriji, ki so razdeljene na likovne izdelke otrok iz vrtca, ter prva, druga in tretja triada osnovnošolcev.

Sledila je razglasitev rezultatov z ocenjevanja čurk, ki poteka običajno 2 dni pred Čurkarijado. Letos je na ocenjevanju sodelovalo 15 proizvajalcev, ki so prinesli skupno 25 vzorcev čurk (4 bele, 7 sivih in 14 črnih). Čurke pa sta ocenjevali 2 komisiji: strokovna in potrošniška.  Podelili so kar 12 zlatih, 10 srebrnih, 3 bronasta priznanja in eno priznanje za sodelovanje.

Naj ČRNA ČURKA z osvojenim maksimalnim številom točk, kar pomeni 20 točk),  tako s strani strokovne komisije kot komisije potrošnikov je bila ČRNA ČURKA iz Dopolnilne dejavnosti na kmetiji Renate Požgan Bubek iz Godenincev, ki pa je glede na to, da je že tretje leto za črno čurko prejela zlato priznanje,  dobila tudi znak kakovosti.     Glede na zbrane točke sta drugo mesto za ČRNO ČURKO med zlatimi priznanji,  osvojila še  Gospodinjstvo Franja Šlebnika iz Šalovcev  in Kmetija Kolarič Antona iz Obreža. Z maksimalnim številom oziroma z 20 točkami je komisija potrošnikov ocenila še SIVE ČURKE Kmetije Kolarič Antona. S tem, da pa je strokovna komisija za najboljše SIVE ČURKE ocenila sive čurke iz Kmetije Sever Roberta iz Cvena.    Samo pol točke manj , kar pomeni 19,50 točke pa so s strani obeh komisij prejele SIVE ČURKE domačije Žinko iz Libanje, domačija Žinko je največ točk zbrala tudi za BELO ČURKO. Le pol točke manj so za BELO ČURKO prejele čurke Dopolnine dejavnosti na Kmetiji Renate Požgan Bubek.

Po uradnem delu  prireditve je sledilo veselo druženje ob glasbi  in pokušina ocenjenih čurk, ki so jih organizatorji postregli z zeljem in repo ter z domačim kruhom, vse skupaj pa je bilo možno splahniti z odličnimi vini kogovskih vinogradnikov. Neuradni del je prinesel še žrebanje vstopnic za živega gujdeka. Nenavadna nagrada je doletela Zorana Lorberja iz Maribora z vstopnico številka 287, ki je na Čurkarijado prispel v skupini članov  Planinskega društva Ruše – sekcije Kombi.