Obisk pripadnikov SV v veteranskem klubu

V petek, 19.decembra 2014 so veterane vojne za Slovenijo Ormož obiskali pripadniki poveljstva 74.pehotnega polka iz Maribora. Kot nam je povedal njihov poveljnik major Ernest Pleh, so s poveljstvom na rednem usposabljanju v okviru katerega želijo spoznati geografske in vojaško – taktične značilnosti območja ob Dravi, ob tem pa želijo spoznati vojaško zgodovino tega območja s poudarkom na dogodke med vojno za Slovenijo 1991. Predsednik OZVVS Ormož je izpostavil obisk pripadnikov SV v Ormožu, kot potrditev izjemno bogatega civilno – vojaškega sodelovanja SV z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami
Pripadnike SV so veterani vojne za Slovenijo sprejeli pred veteranskim klubom, kjer jih je pozdravil predsednik OZVVS Ormož, se zahvalil za obisk in za njihov interes po spoznavanju dogodkov iz osamosvojitvenih časov. Gostom so predstavili svojo organizacijo in vsebino delovanja veteranskega kluba ter jih povabili na ogled postavljenih zbirk fotografij o dogodkih v Ormožu, Kogu in na železniški postaji Ormož. Nato so jim predstavili video film o dogodkih leta 91 na območju takratne občine Ormož. Nato so se veterani vojne za Slovenijo, udeleženci obrambe Ormoža, potrudili in pripadnikom SV opisali dogodke, ki so jih videli na video filmu, tudi na terenu. Tako so obiskali območje med železniško postajo v Ormožu in reko Dravo, kjer so pripadniki TO branili Ormož in preprečili silam JLA, da bi prešla most. Prav tako so si skupaj ogledali križišče pri »Timi«, kjer so branitelji iz vrst TO in milice Ormož uspešno ustavili oklepno mehanizirano kolono JLA, ki je prispela iz Središča ob Dravi.
V okviru obiska pri veteranih vojne za Slovenijo so pripadnikom SV predstavili tudi zasebno zbirko uniform in vojaške opreme, ki jo negujeta brata Puklavec v Frankovcih.
Za prispevek k uspešnosti vojaško strokovnega usposabljanja, izjemno poučno predstavitev vojaške zgodovine in prisrčen sprejem v Ormožu je poveljnik 74. Pehotnega polka članom OZVVS Ormož podelil pisno Zahvalo.

Tekst in foto: Boris Vukan
castniki1

castniki2

castniki3

castniki4

castniki5

castniki6

castniki7