Zavod RS za šolstvo je minuli četrtek na slovesnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na Cekinovem gradu V Ljubljani, že 21. leto zapored, podelil priznanja Blaža Kumerdeja, ki jih podeljuje na področju predšolske vzgoje, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, glasbenega šolstva ter zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Priznanje za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno – izobraževalno prakso je prejela tudi OŠ Ivanjkovci:

Priznanja Blaža Kumerdeja, ki jih Zavod za šolstvo podeljuje na področju predšolske vzgoje, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, glasbenega šolstva ter zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, so najvišja priznanja za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno–izobraževalno prakso v Sloveniji, tako, da si v OŠ IVANJKOVCI priznanje štejejo v veliko čast in potrditev, da so na pravi poti.

Priznanja so letos prejeli: osnovni šoli Ivanjkovci in Vransko-Tabor, profesorica zgodovine na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor Maja Vičič Krabonja; vzgojiteljica v Otroškem vrtcu Ajdovščina Nadja Likar, in profesorica biologije na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje Zorici Potisk.

Slovesnost ob podelitvi priznanj je potekala v Viteški dvorani Cekinovega gradu

Zbrane, med katerimi so – poleg nagrajencev – bili predstavniki občin, sodelavci in drugi, je najprej pozdravil direktor Zavoda RS za šolstvo doktor Vinko Logaj, ki je med drugim dejal, da v šolskem prostoru pogosto nimamo odgovorov na spreminjajoče se družbene razmere, in ko je administrativno-birokratska in kapitalska naravnanost iz šol in vrtcev začela izrinjati entuziazem posameznikov, ko učitelji izgubljajo občutek poslanstva, je še kako pomemben vsak inovativen prijem, ki se lahko kosa s splošnimi vplivi družbe in ne sme ostati neopažen.
Nato je spregovorila še državna sekretarka Martina Vuk, ki je prav tako spregovorila o pomembnosti inovacij v šolskih ustanovah, ki predstavljajo premike naprej.
Svečanost je s svojim nastopom popestril godalni kvartet AMEBA iz Srednje glasbeno baletne šole v Ljubljani, potem pa je zbrane pozdravil še Tomaž Krajnc – predsednik komisije za podelitev priznanj Blaža Kumerdeja, ki predstavil potek izbora dobitnikov in pojasnil, da kandidate za priznanja običajno predlagajo Območne enote Zavoda za šolstvo RS, saj s šolami po določenih območij tudi največ sodelujejo, in poznajo dobro poznajo razmere oziroma prizadevanja tako posameznikov, kot šolskih ustanov.
Priznanje je v imenu OŠ Ivanjkovci prevzela ravnateljica Nada Pignar, ki se je za priznanje zahvalila, predvsem predlagateljem Območni enoti Zavoda RS za šolstvo Maribor, ki je prepoznala prizadevanja šole ter svojim sodelavcem, ki so na slovesnosti bili tudi prisotni! S svojo prisotnostjo sta velik dan za šolo Ivanjkovci počastila tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak in predsednik domače krajevne skupnosti Anton Zadravec.

Kdo je bil Blaž Kumerdej?

Blaž Kumerdej je bil slovenski šolnik, razsvetljenec in narodni buditelj, rojen leta 1738. Svojo razsvetljensko miselnost in slovensko narodno zavest je Kumerdej dokazal z načrtom za organizacijo osnovnih šol na Slovenskem in prvim izobraževanjem učiteljev.

VEČ v prispevku v oddaji UTRIP ORMOŽA, 20. februarja 2020 ob 20.uri.