Teden vseživljenjskega učenja na Ljudski univerzi Ormož obeležujejo s preko 50 dogodki okoli 30 različnih organizatorjev. Osrednji dogodek je bila Parada učenja – dan učečih se skupnosti, ki je v sredo potekala na območju ormoškega gradu. Parade učenja so na isti dan, 17.maja, potekale v 14 krajih po Sloveniji, izvajalci projekta pa so bili izbrani na razpisu Ministrstva za izobraževanje in šport. Letos je na razpisu uspešna bila Ljudska univerza Ormož – in tako v Ormož prinesla še en zanimiv dogodek, namenjen vsem generacijam. Vse skupaj se je začelo ob 9.uri, ko sta okolica gradu in grad zaživela v izobilju več kot tridesetih sodelujočih skupin oziroma predstavnikov zavodov, društev, samostojnih podjetnikov, šolarjev, in različnih promotorjev ter seveda obiskovalcev, ki se ne glede na starost vedno radi naučijo, poskusijo, vidijo in izvedo kaj novega!
Vse se je začelo z jutranjo telovadbo, namreč članom ormoške »Zdrave šole« so se na grajskem dvorišču pri telovadbi lahko priključili prvi obiskovalci. Tistim, ki pa ni bilo do telovadbe pa so že lahko postali ob stojnicah ali se pridružili kateri od drugim ponujenih dejavnosti. Uvod v dogajanje na odru je predstavljal nastop Trobilnega tria Glasbene šole Ormož, nato je zbrane pozdravila direktorica LU ORMOŽ, Viki Ivanuša in predstavila projekt PARADA UČENJA. O Tednu vseživljenjskega učenja je v nadaljevanju spregovorila Nevenka Kocijančič, predstavnica Andragoškega centra Slovenije. Prav Andragoški zavod Slovenije namreč pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport usklajuje projekt Teden vseživljenjskega učenja. Med drugim je povedala, da je projekt TVU del mednarodnega gibanja festivalov učenja po vsem svetu, s poslanstvom promovirati pomen, vlogo ter možnosti učenja in izobraževanja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih človek prevzema – kot posameznik, član družine, delovnega kolektiva in drugih skupnosti. Spregovoril je tudi župan Alojz Sok, ki navdušenja nad projektom ni skrival, sploh pa nad tovrstno možnostjo vseživljenjskega učenja. Slavnostna govornica na prireditvi je bila Ljuba Fišer – leta 2013 dobitnica visokega priznanja Andragoškega centra Slovenije za 15 letno delo v različnih oblikah neformalnega učenja:

Dogajanje na odru je potem popestril zborček iz ormoškega vrtca, dijaki ormoške gimnazije pa so za najmlajše obiskovalce pripravili igrane pravljice, ki so še posebej navdušile.
… med tem so dogajanja na prizorišču že bila na višku. Obiskovalci so imeli nešteto možnosti za vedno dobrodošle informacije na stojnicah: marsikaj se je dalo izvedeti na stojnici Območnega združenja RK Ormož, tudi na stojnici ZDRAVE ŠOLE, pa na stojnici Društva za osteoporozo; na stojnici ZD ORMOŽ si je bilo možno izmeriti pritisk in dobiti kakšen zdravstveni nasvet, možno je bilo videti, kakšna je prva pomoč pri določenih nesrečnih situacijah. Tudi stojnica »Darvita vadba, izobraževanje in svetovanje za Zdravje, osebno rast in kakovost življenja je bila oblegana; prav tako stojnica Centra ponovne uporabe (CPU), kjer ni manjkalo številnih vedno uporabnih reči ter možnosti seznaniti se, kakšno je pravzaprav poslanstvo Centra; tudi Društvo SONČEK je predstavilo svoje izdelke in aktivnosti; pa Gimnazija Ormož, ki vabi v svoje vrste; tudi OŠ Ormož in VRTEC sta se predstavila; Zavod za zaposlovanje, enota Ormož s prospekti za iskalce zaposlitve; pa Knjižnica Franca Ksavra Meška z vabili na svoje številne dogodke. Zavod Botanik 100% je predstavljal svoje izdelke iz zelišč; Mateja Žerjav, ki se ukvarja z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji je predstavljala svoje izdelke in še in še. Pravzaprav bi sploh težko bilo zapisati, KDO je manjkal na »Paradi učenja«!
Niti ljudske pevke KD »Anton Trstenjak« s Huma niso manjkale; tudi POLICIJA je bila zraven in GASILCI, ki so nas podučili o svoji nujni opremi; pa Petra Pleh, vaditeljica psov, s svojim aljaškim malamutom, ki se je še najbolj prikupil otrok, ter Društvo za zaščito živali Pomurja. Sicer pa se je v dogajanje aktivno vključil tudi TIC, ki je na široko odprl svoja vrata; v prostorih Mladinskega centra je bila predstavitev oziroma prikaz 3D tiskanja in “bosanski kotiček”, ki sta ga pripravila prostovoljca, ki se v okviru evropskega IVS projekta. Na malem grajskem dvorišču so petkale ustvarjalne delavnice, ki so jih izvajale dijakinje predšolske vzgoje na ormoški gimnaziji. Tukaj pa so vneto ustvarjale tudi članice Kreativnega krožka Univerze za Tretje življenjsko obdobje. Izdelovali so rože iz papirja in druga ročna dela.
Parada učenja je bila tudi priložnost za ogled zbirke SLUGA v gradu in razstave Študijskih krožkov v grajski pristavi, obisk radia Prlek, ki se nahaja v gradu, in priložnost za pogled skozi objektiv kamere ormoške televizije. kp

UTRINKI (FOTO: Valerija Novak)

Foto: Valerija Novak