Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož oziroma njena enota: Krajevna knjižnica v Središču ob Dravi je minuli četrtek  v sodelovanju s tamkajšnjim Kulturno-umetniškim društvom PRASILA pripravila domoznanski večer, kjer je pisateljica Helena Srnec predstavila svoje novo delo Martin Kojc, misli za vsak dan.

 

Domoznanski večer je potekal v Restavraciji in pivnici FOLK v Središču ob Dravi, in kot se je izkazalo, je tudi takšna lokacija odlična izbira za domoznanski oziroma literarni večer, kjer je domačinka – pisateljica  Helena Srnec predstavila svojo najnovejšo knjigo  z naslovom Martin Kojc, misli za vsak dan.  Ravno na dan dogodka, 14.septembra je minilo 122 let od rojstva Središčana Martina Kojca, parapsihologa, publicista, pisatelja, ki je najbolj zaslovel s knjigo Učbenik Življenja, pa tudi sicer je Kojc v svojih delih rad predstavljal smernice za srečnejše življenje in nas seznanjal z močjo misli, je med drugim povedala pisateljica Helena Srnec, ki je v knjigi zbrala 397 Kojčevih misli, citatov in aforizmov.

O Heleni Srnec

Helena Srnec je Središčanka, po končani gimnaziji v Ormožu je nadaljevala s študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer Primerjalna književnost in literarna teorija, kjer je leta 2010 diplomirala z delom Podoba Prlekije v slovenski prozi.  Piše vse od gimnazijskih let.  Konec leta 2014 je izdala obširnejše delo s področja kulturne dediščine Prlekije z naslovom Prleška düša: kjer predstavlja prleške ustvarjalce in Prlekijo v literarnih delih na sploh.  Delo štejemo za pomemben doprinos h kulturni dediščini Prlekije, saj nam kaže in odkriva identiteto Prlekije in Prlekov skozi teme in motive literarne ustvarjalnosti tistih piscev, ki so tako ali drugače povezani s Prlekijo. Helena Srnec je tudi  pobudnica in predsednica literarno kulturnega društva Prasila, ki s svojim delovanjem  veliko prispeva h kulturnemu dogajanju v občini Središče ob Dravi in v okolici. Na literarnem večeru se je z avtorico knjige »Martin Kojc, misli za vsak dan«, Heleno Srnec pogovarjala Simona Sakelšek iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož,  številni udeleženci pa so imeli priložnost uživati v iskrivih in strokovno podkovanih odgovorih velike poznavalke Martina Kojca – pisateljice Helene Srnec.

Kulturno umetniško društvo PRASILA je ob priložnosti 122 letnice rojstva domačina Martina Kojca (1901 – 1978) po okolici izobesilo nekaj izbranih misli oziroma citatov Martina Kojca.  Med drugim: »Če nečesa ne razumemo in ne moremo urediti, moramo pustiti, da se uredi samo«;   »Nevednež se bori proti svoji usodi, razumnež dopušča, da se usoda bori zanj«; »Človek bo lahko ohranil svoj mir, če bo zmožen vse svoje misli osredotočiti samo na to, kar trenutno dela«…