V prvih dneh februarja je Slovenija bila ujeta v leden primež. Zaradi žleda so se po večjem delu države lomile veje in podirala drevesa. Ledeni oklep, ki je posledica dežja in nizkih temperatur, je povzročal precejšnje težave po večjem delu države. Zaradi poškodovanih električnih vodov je brez električne energije bilo približno četrt milijona ljudi. Oviran je bil tudi promet, saj so zaradi številnih podrtih dreves bile zaprte nekatere cestne povezave. Našemu koncu je sicer vremenska ujma prizanesla, takšne katastrofe zaradi leda in žledu pa ne pomnijo na Postonjskem, kakomor so se na pomoč odpravili tudi gasilci Gasilske zveze Ormož.
Kot je povedal Tonček Lisjak, poveljnik Gasilske zveze Ormož, je pobuda za odhod na pomoč prišla s strani regijskega poveljnika, in v sredo 05.februarja zgodaj zjutraj se je 136 gasilcev s 27 gasilskimi vozili iz Podravske regiji odpravilo na pomoč.
Iz Ormoške gasilske zveze se je na Postojnsko odpravilo 19 gasilcev operativcev z štirimi vozili, s seboj so vzeli motorne žage, agregate in še veliko priložnostne opreme. Na pomoč ljudem v ledenem primežu pa so priskočili v vaseh Bukovje, Gorenje Hruščica in Selce v okolici Postojne, je pojasnil Lisjak.
Že naslednji dan, v četrtek 06.02. se je na kriznih območjih, tokrat na območjih Slovenske Bistrice in Poljčan, izkazala potreba po agregatih. In Ormoški gasilci spet niso stali križem rok. Ker sami ne razpolagajo z zadostnim številom agregatov, so preko domačega radia na pomoč zaprosili javnost, in od 10.do 13.00 ure zbrali 6 agregatov, ter jih takoj odpeljali v Slovensko Bistrico; še 4 agregate pa so pridobili isti dan do 17.00 ure ter jih takoj predali pomoči potrebnim.

Tako so se ormoški gasilci spet izkazali in vodstvo Gasilske zveze ORMOŽ se je odločilo, da vsem gasilcem operativcem in tistim, ki so posodili agregate nameni posebne Zahvale, ki so jih svečano podelili teden dni po akciji »Žled 2014«.
Tako so Zahvale prejeli gasilci Prostovoljnih gasilskih društev MIKLAVŽ PRI ORMOŽU, HERMANCI, IVANJKOVCI, CVETKOVCI, TRGOVIŠČE, HARDEK, ORMOŽ, VELIKA NEDELJA, ŽEROVINCI, SENEŠCI IN KLJUČAROVCI, ter vsi tisti, ki so posodili agregate: ALEKSANDER ZOREC, BRANKO MEDVED, ROBI SKUHALA, LOVSKA DRUŽINA ORMOŽ, STRELSKO DRUŠTVO TRAP ORMOŽ, RIBIŠKA DRUŽINA ORMOŽ in SELEKCIJSKO TRSNIČARSKO SREDIŠČE IVANJKOVCI. Zahvalo pa je prejel tudi RADIO PRLEK za pomoč pri obveščanju.
Zahvale sta dobitnikom podelila Dejan Jurkovič, predsednik in Tonček Lisjak, poveljnik GZ ORMOŽ.

DSC08716
DSC08717
DSC08715