V noči iz sobote na nedeljo 30./31.marec, 16 minut čez 1.00 uro sta policista Policijske postaje Ormož na parkirnem prostoru pred hotelom v Ormožu opazila goreč osebni avtomobil znamke Opel Omega, v njem pa spečega moškega.
Policista moškega, ki je spal v zaklenjenem avtomobilu, nista mogla zbuditi, zato sta razbila steklo na vratih in ga potegnila na varno. Oseminpetdesetletnik je med reševanjem zadobil vreznine na nogi, policista pa na prstih na rokah.
Pozneje so ugotovili, da je 58-letnik, doma iz okolice Ormoža, med spanjem z nogo pritiskal na plin in tako povzročil požar.
Reševalci zdravstvenega doma Ormož so trojici na kraju nudili prvo pomoč, požar pa so pogasili gasilci PGD Ormož. Na vozilu je nastalo za okrog 1000 evrov škode.

Zaradi velikega zanimanja medijev so potem minuli petek na Policijski postaji v Ormožu sklicali tiskovno konferenco in predstavili junaška policista. Namreč, šlo je za sekunde: Goreč avto, ne samo, da se je kmalu potem, ko sta potegnila moškega iz avta, vžgal v celoti, lahko bi tudi eksplodiral. Tako je bilo ogroženo tudi življenje obeh policistov.

Gre za 26 letno policistko TAMARO JANŽEKOVIČ, doma iz Gorišnice, ki je na ormoški PP zaposlena 6 let ter za 33 letnega policista ALBINA MAJCENA, doma iz Dornave, ki pa je na ormoški PP zaposlen dvanajst let.

Oseminpetdesetletniku rešila življenje: Policistka Tamara Janžekovič in policist Albin Majcen (Foto: Karolina Putarek)


Usodnega dne sta ravno zaključevala svojo izmeno, ko sta se pripeljala mimo parkirišča pred hotelom in slišala hrup prižganega avtomobila, ter videla, da se izpod njega nevarno kadi. Nemudoma sta se odpeljala do avtomobila, zaradi dima v prvem trenutku sploh nista videla človeka v avtu, potem pa ugotovila, da pa nekdo spi v zaklenjen v avtu. Takoj sta razbila steklo, odprla vrata in človeka, ki v prvem trenutku sploh ni vedel v čem je problem, izvlekla iz takrat že gorečega avtomobila. Zaradi strahu pred eksplozijo sta potem z moškim odhitela preko ceste na avtobusno postajo. Tam so skupaj počakali na reševalce.
Za junaško dejanje sta policista potrebovala dobri dve minuti, s tem, da pa so zelo hitri bili tudi gasilci PGD Ormož, ki so na kraj dogodka prihiteli v petih minutah in pogasili goreče vozilo.

Moški, star 58 let, doma iz okolice Ormoža, je – kot je povedal pozneje za policijski zapisnik – parkiral pred hotelom z namenom, da v hotelu prespi. Ker pa je hotel zaprt, in ker zaradi slabih vremenskih razmer ni mogel do svojega doma, se je odločil, da prespi kar v avtomobilu. Ker je bilo precej hladno, se je pač na način, da je pustil avto v pogonu želel ogreti, ampak je kmalu trdno zaspal z nogo na pedalu za plin.
Moški ni bil vinjen, niti ni šlo za poskus samomora, so še zatrdili policisti na tiskovni konferenci.

Policista Tamara Janžekovič in Albin Majcen sta si z junaškim dejanjem zaslužila medalji za hrabrost, ki jima bosta v kratkem podeljeni na Generalni policijski postaji v Ljubljani.

Na ormoški Policijski postaji so na sodelavca zelo ponosni: Policista Tamara Janžekovič in Albin Majcen s komandirjem PP Ormož Edvardom Cvetkom (v sredini ) (Foto: Karolina Putarek)