Ob izjemno močnem potresu na Hrvaškem, ki je decembra lansko leto z magnitudo 6,4 poleg Bosne, Srbije, Madžarske, Avstrije in celo Italije, zatresel tudi dobršen del Slovenije, je tudi v Ormožu in okolici opaziti kar nekaj razpok na starejših zgradbah. Razpoke na zidovih so opazili na gradu v Ormožu, precej očitne pa so v gradu v Veliki Nedelji.

V zadnjih teden čutimo potrese dnevno, in strah je upravičen, sploh če pogledamo škodo, ki so jo utrpeli na Hrvaškem. Rušilni potresi na Slovenskem imajo dolgo zgodovino. Pravi, ki ga zgodovina pomni se je zgodil 25. januarja 1348, je bil v bližini Beljaka na avstrijskem Koroškem in je ogromno škodo zadejal tudi ozemlju današnje Slovenije. Sicer pa se sodobniki spomnimo dveh hujših potresov z 20. junija 1974, ko je območje Kozjanskega prizadel potres z močjo 5,1. Na ožjem območju je bilo poškodovanih vsaj 1000 zgradb, na širšem celo 5.300; od njih so jih morali zaradi poškodb precej porušiti.
12. aprila 1998 je v Zgornjem Posočju nastal najmočnejši potres v 20. stoletju na ozemlju Slovenije. Magnituda je znašala 5,6, hipocenter pa je bil na globini 8 km. Zaradi moči so ga čutili prebivalci celotne Slovenije, pa tudi v Avstriji, Italiji, Nemčiji in celo na Češkem. Prizadejal je škodo na več kot 4.000 stavbah, človeških žrtev pa na srečo ni terjal.

VEČ V JUTRI v oddaji AKTUALNO