V četrtek,  pred JAVNO TRIBUNO na temo »Slovenija ni samo Ljubljana«, ki sta jo organizirala »Zbor za republiko« in »Občinski odbor SDS Gorišnica« v Gajevcih, sta  predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, in evropski poslanec dr. Milan Zver  obiskala Središče ob Dravi.  Namen njunega obiska je bil podpora občini, ki se odločno upira nameri vlade, da v Središču ob Dravi vzpostavi azilni dom.

Trenutno še ni nič dokončnega, tako da v Središču ob Dravi upajo, da se je vlada z namero, da v Središču ob Dravi vzpostavi azilni dom, prenaglila. Kot je znano, so po peticiji, ki so jo vložili 20.,  29.marca sprožili upravni spor, ampak zaenkrat odgovora še nimajo.

Predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo in evropskega poslana dr. Milana Zvera je pred občino  dočakalo več občanov, ter središki župan Toni Jelovica.  Ta je visoka gosta potem povabil v prostore občinske zgradbe, kjer so v prisotnosti ormoškega župana Danijela Vrbnjaka in direktorice občinske uprave Središče ob Dravi,  Jelke Zidarič Trstenjak ter poslanca Andreja Kosija spregovorili o nastali situaciji. Pogovor je sicer potekal za zaprtimi vrati, sta si pa potem gosta vzela še čas za pogovor s prisotnimi občani.

Župan občine Središče ob Dravi Toni Jelovica med pogovorom z gosti

To, da je vlada sklep sprejela brez tega, da bi občine o njem vsaj obvestila, je Janez Janša ocenil kot škandalozno. Meni da bi se, tudi če to ni zakonska obveza, spodobilo, da vlada pred svojo odločitvijo vsaj skliče župane, se z njimi posvetuje, posluša njihove argumente ter šele potem sprejema odločitve. “Mislim, da je zaradi vseh teh razlogov – pa še nekaj bi se jih našlo – tudi z vidika humanosti, taka lokacija popolnoma neprimerna,” je dejal. Protest ljudi ter napoved državljanske nepokorščine pa je ocenil kot popolnoma upravičena.

Če bi vlada želela, da migranti odidejo iz Slovenije, potem bi lokacije za azilne domove iskala na zahodni meji, je dejal Janez Janša in dodal:  “Tam imamo mejne prehode, ki so večji od tega in so prav tako v državni lasti. Od tam je pa do druge države samo 50 metrov…« Po njegovem mnenju objektivne okoliščine, zaradi katerih bi pričakovali nov migrantski val, ne obstajajo. Meni, da predsednik vlade Robert Golob s svojo izjavo, da ni razlike med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, dodatno vabi prebežnike v Slovenijo. “Sami si naredijo problem, potem pa želijo ta problem izseliti iz Ljubljane,” je še dejal Janez Janša.

»Ključen cilj migracijske politike mora biti ustavljanje ilegalnih migracij in ne spodbujanje,« pa je dejal evropski poslanec dr.Milan Zver in dodal, da bo  na zasedanju evropskega  parlamenta čez dva tedna, ravno govorili o azilni in migracijski politiki, saj je prav v tej smeri potrebno ukrepati. Dr. Milan Zver meni, da je nujno ponovno učvrstiti zunanjo mejo po merilih agencije Frontex oziroma Schengena.  Tako bi preprečili tihotapcem, da migrante  ilegalno vodijo čez mejo, kar bi pomenilo tudi manjši pritisk migrantov, kot se to dogaja sedaj.

Podrobneje v oddaji UTRIP ORMOŽA, 11. 04. 2024 ob 20.uri.