Med operacijami Lokalne akcijske skupine (LAS) Upravne enote Ormož, ki so letos bile potrjene s strani agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja je bil uspešen tudi projekt »Predelava in trženje ekološke senene govedine«, ki ga skupaj izvajajo: ekološki kmetiji Zadravec in Kosec ter Turistična kmetija Hlebec. Svoje delovanje so predstavili na tiskovni konferenci v torek:

Začetek uspešne zgodbe dveh podjetnih mladih prevzemnikov kmetij Mateja Zadravca iz Miklavža pri Ormožu in Boštjana Kosca iz Malega Brebrovnika sega v leto 2008, ko sta sklenila, da bosta s prodajo ekološke govedine skupaj stopila na trg, vedoč, da jima bo v pomoč skupna promocija, gotovo pa bosta le skupaj lahko zagotovila dovolj mesa, ki bo zadovoljeval vse številčnejše, a tudi vse bolj zahtevne kupce.
V desetih letih skupnega delovanja se je izkazalo, da sta na pravi poti. V letu 2016 sta se kmetiji Zadravec in Kosec povezali še s Turistično kmetijo Hlebec na Kogu, z namenom še večje prepoznavnosti in izkoriščanja kulinaričnega potenciala, ki jo ima senena ekološka govedina.
Vsi trije nosilci so kmalu prepoznali dodano vrednost povezovanja in začeli sodelovati pri organizaciji in trženju turističnih produktov iz lokalno pridelane senene eko-govedine.

Svojo konkurenčno prednost partnerji želijo ohraniti oziroma vzdrževati tudi v bodoče, tako s kvalitetno embalažo kot novimi oblikami pakiranja (na primer: vakuumsko pakiranje svežega mesa), kmalu pa bodo registrirali tudi novo blagovno znamko »seneno meso iz kozolca«. Novost pa bo tudi »goveja tunka«, ki bo gotovo nekaj posebnega in nova poslastica za gurmane.
Znotraj projekta »Predelava in trženje ekološke govedine« bodo z OŠ »Stanka Vraza« in OŠ Sveti Tomaž ter z vrtcem Ormož pripravili ekološke dneve na način, da bodo zagotovili surovine za eko-kosila, otroke pa tudi poučili o eko-prehrani, pripravili bodo tudi »dneve odprtih vrat« svojih kmetij (17.junija na svojo kmetijo vabi »Kmetija Kosec«, Zadravec »dneve odprtih vrat« pripravlja v septembru), nekaj kulinaričnih večerov v okviru projekta pa načrtuje tudi Turistična kmetija Hlebec.

»Zadnji čas je, da začnemo Prleki malo drugače razmišljati«, je dejal Milan Hlebec, ml. in dodal, da pa je ideje možno realizirati s povezovanjem in sodelovanje ponudnikov ter v ospredje postaviti vse najboljše kar ponuja Prlekija. »Če se vračajo tujci, ni vrag, da se ne bi vračali tudi slovenski turisti, ampak treba jih vedeti zadržati in privabiti – z jedačo, pijačo, z atraktivno možnostjo preživljanja prostega časa in ponudbo nočitev«, je še povedal Hlebec, ml.

Partnerji (Zadravec, Kosec in Hlebec) so preko LAS UE ORMOŽ iz sklada za razvoj podeželja prejeli 5o tisoč evrov nepovratnih sredstev, oziroma stoodstotno predlagani znesek, kar je velik uspeh, glede na težke in zelo specifične pogoje za pridobitev sredstev iz ukrepa »dopolnilne dejavnosti na kmetijah«, pa je povedal Zlatko Zadravec – direktor JARe ORMOŽ, ki je vodilni partner Lokalne akcijske skupine UE Ormož, in naznanil, da pa je trenutno odprt tudi že 2.javni poziv za sredstva iz kmetijskega sklada, naslednji pa bi naj bil razpisan predvidoma konec leta.
Partnerji so se projekta lotili z vso vnemo, vedoč, da je prihodnost tako kmetijstva kot turizma v združevanju partnerjev in v dobrih idejah za preživetje. »Nima smisla jamrat, ni služb, ni tega, ni onega…… možnosti je veliko, le znajti se je treba«, pa je zatrdil Boštjan Kosec in dodal, da se je vredno potruditi za ponujene finančne pomoči. Pred desetimi, petnajstimi leti tega ni bilo, kar je danes…. Treba se je pozanimati in biti vztrajen, še dodaja Kosec.
Nepovratna sredstva, ki so jih prejeli iz kmetijskega sklada jim bodo gotovo v pomoč pri uresničevanju njihovih smelih ciljev in poslovnih idej. Turistična kmetija Hlebec v tem času dela na ideji »razpršeni hoteli«, kar pomeni ponudbo nočitev v po večini praznih vikendih v okolici. Ekološki kmetiji Zadravec in Kosec pa gradita predelovalni obrat, kjer bo razsekovalnica, hladilnica in pakirnica.

Utrinski s včerajšnje tiskovne konference na Turistični kmetiji HLEBEC na Kogu: