Evropska komisija je konec leta 2011 v Uradnem listu EU objavila registracijo Ptujskega lüka z zaščiteno geografska označbo. To je že deseti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Pri Evropski komisiji so poleg Ptujskega lüka registrirani še: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med in Nanoški sir z zaščiteno označbo porekla, Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec in Šebreljski želodec z zaščiteno geografsko označbo ter Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi in Prekmurska gibanica kot zajamčena tradicionalna posebnost.

Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Zanj je značilna ploščato okrogla oblika ter rdečkasta barva luskolistov in mesa. Ptujski lük je ostrega okusa in ima odlične lastnosti pri kuhanju, saj hitro razpade, vendar kljub temu obdrži značilen okus. Njegova prednost je tudi dolgotrajno skladiščenje. Za njegovo pridelavo je obvezen certifikat ekološke ali integrirane pridelave, spravilo pa mora biti ročno. Prodaja se spleten v tradicionalnih vencih ali v manjših pakiranjih.

(Vir: KGZS)