ROKOMET:
S povprečno igro do lepe prednosti

Moška reprezentanca Slovenije si je v praznih Stožicah (le 2000 gledalcev) na prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na SP v Španiji proti Portugalski priigrala lepo prednost petih zadetkov pred povratnim srečanjem (31 : 26; 11 : 10). Pet točk prednosti je lep zalogaj glede na prikazano igro Deničevih varovancev. Izjemno slab je bil 1. polčas, kjer so se tehnične napake in zgrešeni streli kar vrstili. Še sreča, da je v golu blestel Gorazd Škof, ki je po tekočem traku branil 100% priložnosti nevarnih Portugalcev. V prvem delu tekme ni šlo tudi Ormožanu v slovenskem dresu Marku Bezjaku, ki je do odmora dosegel en zadetek ter dvakrat neuspešno rinil žogo na črto k krožnim napadalcem. Pohvaliti je potrebno igro z igralcem več Slovenije, saj so sleherno izključitev Portugalcev (16 minut) znali dobro vnovčiti in kaznovati. V drugem delu sta se le razigrala zunanja igralca David Špiler in Jure Dolenec, ki sta rešetala mrežo Portugalcev in Slovenijo popeljala do prednosti s kar sedmimi točkami (31 : 24). V trenutkih, ko so gostitelji lomili žilave Portugalce je dobrih 10 minut zelo dobro napadu dirigiral Bezjak, ki je tekmo končal pri dveh doseženih zadetkih. Ob dobri igri Špilerja je na klopi v 2. polčasu obsedel Sebastian Skube. Žal so si Slovenci v 58. minuti prislužili kazen za dve minuti in borbenemu nasprotniku je uspelo do konca tekme dvakrat zatresti mrežo Primoža Prošta, ob tem pa niso prejeli zadetka v lastno mrežo in tekma se je končala z izidom 31 : 26. Glede na dogodke na igrišču čez celo tekmo sta obe reprezentanci na koncu lahko zadovoljni z izidom, ki daje upanje za napredovanje obema reprezentancama. Rezultat bo ostal v spominu, slabša igra Slovenije pa se bo hitro pozabila. Še vedno bo obveljalo tisto pravilo, da je bolje s slabo igro zmagati kot z dobro igro izgubiti. V glavnem imajo slovenski rokometaši še veliko rezerve in še vedno so za razred kakovostnejši od Portugalcev, vendar bo tudi prihodnjo soboto 16. junija potrebno iti na zmago. Portugalci niso naivna reprezentanca, ob tem je prednost petih točk lahko velika in obenem tudi mala.

Marko Bezjak (Slovenija) je proti Portugalcem dobil dvajset minut igre

Rusija in Švedska v škripcih
V prvih tekmah se je zgodilo kar nekaj presenetljivih rezultatov. Rusi so Čehe ugnali le za zadetek. Z isto prednostjo v vročo Črno goro potujejo Švedi. Pot v Španijo sta si zagotovili že reprezentanci Nemčije in Islandije, odlično pa kaže tudi Belorusiji, ki je slavila pri neugodnih Slovakih. Dobro kaže tudi reprezentancam Madžarske in Makedonije.
Rezultati: Rusija – Češka 23 : 22 (11 : 12), Nemčija – BiH 36 : 24 (18 : 7), Makedonija – Avstrija 26 : 20 (16 : 10), Slovaška – Belorusija 24 : 26 (10 : 12), Litva – Poljska 17 : 24 (9 : 12), Madžarska – Norveška 27 : 21 (12 : 10), Švedska – Črna gora 22 : 21 (12 : 10), Islandija – Nizozemska 41 : 27 (17 : 14).