ROKOMET:
Padla Rusija, zdaj v boj za medaljo

Sedma tekma. Sedma zmaga. Sedmo paranje živcev. Pa kaj? Bomo potrpeli še dvakrat in čakali na nedeljski finale. Padli so Rusi. Sam sem mnenja, da smo odigrali povprečno tekmo. Na drugi strani Rusi nad pričakovanji. Naši fantje so igrali v krču, Timur Dibirov je dokazal, da je eden najboljših igralcev na svetu na špici v obrambni postavitvi 5 – 1. Marsikaj bi se dalo od njega naučiti. Znova nam je v 1. polčasu uspel neverjetni preobrat. Junak vratar Primož Prošt, ki je v petnajstih minutah zaustavil kup 100% priložnosti in Slovenijo popeljal od – 5 (5 : 10) do +1 (14 : 13). Delni izid v prid Deničeve čete 9 : 3. Zadnjih petnajst minut tekme šok za šokom. Ob porazu bi si bili povsem sami krivi. Nemška sodnika odlična, če gledamo iz vidika Slovenije. Kaznovala sta vse grobosti Rusov, ki so zaigrali na to karto, kar je bila njihova edina priložnost da posežejo po zmagi nad Slovenijo. Slovenija je v polfinalu in tu se zgodba ne bo končala. Živimo na odličnem žrebu in tudi najmanj moči smo porabili od vseh preostalih reprezentanc v izločilnih bojih. Tu vidim našo priložnost, v utrujenosti nasprotnikov.

Julen Aguinagalde (Španija) je eden izmed najboljših krožnih napadalcev na svetu. Slovence čaka težka naloga v polfinalu. Foto: Sportal

Od preostalih četrtfinalnih tekem je treba izpostaviti izjemno zmago Hrvaške nad Francijo. Domagoj Duvnjak in Mirko Alilović sta zlato generacijo francoskega rokometa poslala v pokoj. „Kapa do poda“ trikolorom za vrhunski rokomet v zadnjih desetih letih. Poraja pa se vprašanje kdo lahko zaustavi ob takih predstavah Hrvate. Danska je ugnala Madžarsko, vendar se je videlo, da so tudi Skandinavci ranljivi. Španija je v 2. polčasu zlomila odpor žilave Nemčije, ki je kljub porazu pustila lep pečat homogene ekipe.

Sebastian Skube je dosegel zmagoviti zadetek za polfinale. Foto: Sportal

Finale Slovenija – Hrvaška?
Vedno bližje so moje želje, ko sem v osmini finala napovedal, da bosta v velikem finalu igrali Slovenija in Hrvaška, v malem finalu pa Danska in Nemčija. Nemce sem zgrešil, čeprav tudi Deutschland ni bila tako daleč od presenečenja proti Špancem. Večina bi v polfinalu za nasprotnika med Hrvaško, Dansko in Španijo izbrala prav slednje, pa čeprav so domačini Španci igrajo rokomet, ki je Sloveniji pisan na kožo. Počasen rokomet. Španci največ stavijo na fenomenalnega krožnega napadalca Julena Aguinagaldeja (195 cm; 110 kg), katerega bi morali staviti slovenski hrusti Matej Gaber, Uroš Bundalo in Peter Pucelj. V Ligi prvakov Špancu ogromno piskajo prekrške v napadu, na tem prvenstvu skoraj nič. Razlog je enostaven, Španija je domačin turnirja in marsikaj ji je spregledano skozi prste. Osebno je zame prvo ime Španije Dani Sarmiento, v obrambi pa Viran Morros in Arpad Šterbik (200 cm). Prav Šterbik bi našim lahko bil največja prepreka, še posebej krilom. Zelo nevarna in tudi boljša od naših so španska krila in tu bo potrebno posvetiti posebno pozornost, da Španci ne dosežejo preveč lahkih zadetkov. Varovanci Borisa Deniča v tej tekmi nimajo kaj za izgubiti, izgubijo lahko le Španci kot domačini. Naj vas spomnim, da Slovenija na turnirju še ni odigrala najboljše tekme in imam nori občutek, da se bo to zgodilo prav pred nabito polno dvorano z glasnimi španskimi navijači.

Thierry Omeyer (Francija). Francoski Dream Team se poslavlja. Foto: Sportal

Moja napoved: 1. Hrvaška, 2. Slovenija, 3. Španija, 4. Danska. Sliši se smešno, ampak zakaj ne.

Mirko Alilović (Hrvaška) je bil boljši od Omeyera. Ali bo v polfinalu boljši še od Danca Niklasa Landina? Foto: Sportal