Pot do zlata v Utrechtu
Pred odhodom na OFEM je Slovenija odigrala štiri pripravljalne tekme. Dve na Hrvaškem in dve v Avstriji ter vse štiri tekme dobila, kar ni enostavno na gostovanjih. Po tekmah v Barnbachu je eden izmed trenerjev reprezentance Goran Debelak povedal:” Cilj je polfinale, želje pa precej višje!” Enako so razmišljali tudi vsi preostali člani ekipe in vse podredili le enemu stavku:” Pet v vrsto!” Pet zmag namreč bi najmlajšo izbrano vrsto popeljalo do zlata.

Na 12. olimpijskem festivalu evropske mladine na Nizozemskem je reprezentanca letnika 1996 in mlajši v petih dneh odigrala pet tekem. Težkih tekem na izjemno visokem kvalitetnem nivoju, da ne bo pomote.

Slovenija – Norveška 25 : 20 (12 : 10)
Prva na vrsti je bila Norveška, katero so Slovenci že pred Utrechtom zelo dobro spoznali preko svežega video materijala, ki so ga dobili ob gostovanju na pripravljalnih tekmah v Avstriji. Ob odlični predstavi v obrambi je Slovencem uspelo voditi že z 20 : 12, v zaključku tekme pa je sicer fizično močnejšim Norvežanom uspelo zaostanek znižati na končnih – 5 (25 : 20).

Saša Prapotnik, Uroš Krstič, Goran Debelak so dobro vozili do kolajne.

Slovenija – Hrvaška 31 : 28 (20 : 10)
Pred tekmo sta se reprezentanci udarili že petkrat na pripravljalnih tekmah v Gorišnici, Bugojnu, Zadru. Vseh pet tekem so dobili Slovenci. V glavah je bila to najtežja tekma, saj je bilo trenerski ekipi potrebno fantom vcepiti v možgane, da pozabijo na tekme z Hrvaško v preteklosti. Še vedno se je tu in tam pri kom porajalo vprašanje “Pa je ne bomo zdaj proti njim izgubili najpomembnejše tekme po petih zaporednih zmagah!” In fantom je uspel odličen 1. polčas za prelep pogled na semafor ob koncu 1. polčasa 20 : 10. V nadaljevanju so trenerji želeli spočiti glavne nosilce igre, a jim je načrt spodletel, saj so nasprotniki pred koncem približali le na tri točke zaostanka. Vseeno je ekipi uspelo obdržati mirne živce in tekmo pripeljati k srečnemu koncu in zasluženi zmagi.

Slovenija je proti Hrvaški nastopila brez pordečelega Roka Cvetka (Celje PL). Tega je odlično nadomestil Miha Kolmančič.

Slovenija – Nemčija 29 : 27 (14 : 13)
V skupini B so pred zadnjo tekmo v polfinale lahko napredovale Slovenija, Nemčija in Norveška. Mesta je bilo le za dve reprezentanci. Slovenija bi tudi v primeru poraza s tremi zadetki ostala prva v skupini. Tudi poraz s šestimi goli bi Slovenijo popeljal v polfinale kot drugouvrščeno ekipo predtekmovanja. V ekipi ni bilo prostora za kalkulacije, saj je to naloga matematičarjev in ne rokometašev oz. športnikov. Edini cilj ekipe je bila zmaga, tretja v vrsti in Slovencem je po hudi borbi uspelo ugnati Deutschland, ki je pred koncem celo povedla s 26 : 25. Pred tem je četa trenerja Saše Prapotnika zapravila vodstvo z 22 : 17. Z delnim izidom 4 : 1 je na koncu slavila Slovenija in se veselila prvega mesta v skupini.

Dres s številko 15 nosi??? Jakob Beđeti, strelec 9 zadetkov na prvenstvu.

Slovenija – Švedska 24 : 23 (15 : 12)
Švedska je izjemno naštudirala igro ter igralce Slovenije in je bila najtrši oreh na turnirju. Slovenija je imela težave z realizacijo meta, ob tem Švedi niso dovoljevali lahkih zadetkov nasprotniku, ki je tako moral napadati na postavljeno obrambo. Švedska obramba 6 – 0 je bila visoka in čvrsta. Za vsak gol se je bilo potrebno potruditi do zadnjega atoma moči in ob koncu tekme so naši fantje zgledali kot “ožete cunje”. Zavladal je strah, da več ne bo moči za finalno tekmo, ki odloča o zlatu. Gol za finale je po minuti odmora 4 sekunde pred koncem zadel kapetan Jaka Malus. Pred tem je na golu Urh Kastelic pri izidu 23 : 23 dvakrat preprečil nasprotniku da povede. Glede na potek celotne tekme si Slovenci niso zaslužili poraza.

Pred tekmo v slačilnici dvorane sejmišča Jaarbeurs.

Slovenija – Norveška 28 : 23 (19 : 11)
Strah, da je polfinale fantom pobral preveč energije je bil povsem odveč, kar je bilo jasno vidno že po desetih minutah finala. Od samega začetka tekme so Slovenci trdno držali vse niti igre v svojih rokah in z agresivno obrambo povzročali obilico težav Norvežanom. Obramba na čelu z Kastelicem je bila odlična, v napadu je Blaž Janc tekmo končal pri metu 12/11 (dan prej v polfinalu levorokemu Jancu ni šlo in je tekmo končal pri metu 11/1) in zmagovalec je bil odločen praktično že v 1.polčasu. Igra Slovenije v prvem delu tekme je bila zares izjemna in je požela številne komplimente rokometnih strokovnjakov. V 2. polčasu Slovenija ni blestela, vendar je napake svojih soigralcev reševal najboljši vratar turnirja Urh Kastelic, ki je do konca zbral kar 26 obramb. Prav ste prebrali – 26 obramb! Kapa dol Urh. Slovenija je osvojila rokometni turnir v Utrechtu in se uvrstila Olimpijado mladih, ki bo potekala prihodnje leto na Kitajskem. Ob tem so fantje poleg zlata dobili še štipendije olimpijskega komiteja Slovenije.

Andraž Velkavrh in Miha Kolmančič po težki zmagi v polfinalu nad Švedsko.

Slovenija: Kastelic 68 obramb (13,6 na tekmo), Urbič 14 obramb; Velkavrh, Stojnič, Husar 13, Kavčič 3, Kikanovič 3, Janc 30, Prevolnik 4, Cvetko O. 8, Malus 33, Beđeti 9, Kolmančič 4, Marguč 19, Cvetko C. 11.

Pozdrav pred finalno tekmo z Norvežani. Slovenija Norveška 28 : 23 (19 : 11).

Število doseženih zadetkov: 137 (27,40 na tekmo); število prejetih zadetkov: 121 (24,20 na tekmo – najmanj na prvenstvu)

ZLATO je v Sloveniji in v Ormožu! Saša Prapotnik, Miha Kolmančič, Uroš Krstič, Rok Cvetko (vsi Jeruzalem Ormož)