Center Millenium v Vršcu (40.000 prebivalcev)

ROKOMET
Žreb skupin za EP 2012 v Srbiji

Ljubitelji rokometa smo nestrpno pričakovali žreb skupin za EP 2012, ki bo potekalo od 15. – 29. januarja 2012 v Srbiji. Na prvenstvu bo nastopilo 16 ekip, ki bodo igrale v Beogradu, Nišu, Novem Sadu ter Vršcu. Srbija (gostitelji) in Francija (aktualni evropski prvak) sta se na prvenstvo uvrstila brez kvalifikacij. Prek kvalifikacij pa je to uspelo še Hrvaški, Češki, Danski, Španiji, Nemčiji, Madžarski, Islandiji, Makedoniji, Norveški, Poljski, Rusiji, Slovaški, Švedski in slovenski reprezentanci. Četa selektorja Borisa Deniča je padla v skupino D, kjer nastopajo še Hrvaška, Norveška in Islandija. Težka skupina, kjer vsak lahko premaga vsakega, v glavni del tekmovanja pa napredujejo tri prvouvrščene ekipe. Za vidno uvrstitev je pomembnejše s kom se križaš v nadaljevanju tekmovanja in tu Slovenci nismo imeli sreče, saj se križamo s skupino C, kjer nastopajo Francija, Madžarska, Španija in Rusija. Žal nas je drago stal poraz proti Portugalski s katerim smo izgubili priložnost, da pred žrebom štartamo iz prvega ali drugega bobna, ki bi kljub vsemu omogočal nekoliko lažje nasprotnike ter lažjo pot do boljše uvrstitve. Slovenska realnost na tem prvenstvu je uvrstitev od 7. – 12. mesta in s tem bi morali biti več kot zadovoljni.

Vršac bo na uvodu gostil Slovenijo
Slovenija bo tekme predtekmovanja odigrala v Vršcu, ki je od Ptuja oddaljen dobrih 600 kilometrov (cca. 7 ur vožnje). Vršac je malo mesto bogate zgodovine, ki je od srbsko – romunske mej oddaljen le 14 kilometrov. V njem živi le okrog 40.000 prebivalcev. Tekme se bodo igrale v večnamenski športni dvorani Millenium Center, ki je bila zgrajena leta 2001. Leta 2005 je Millenium Center gostil EP 2005 v košarki, kapaciteta dvorane pa je 4.058 gledalcev. Površina velike dvorane je 4000 m2. Košarka je tudi najbolj priljubljen šport v Vršcu. Ljubitelji košarke zagotovo poznajo KK Hemofarm Vršac, ki nastopa v NLB ligi. Zaradi bližine bodo tekme Slovenije zagotovo lepo obiskane in glede na število slovenskih navijačev in zaslužek na le – teh bo zagotovo želja organizatorjev, da Slovenci na EP v Srbiji ostanemo čim dlje časa. Konec koncev je šport le en veliki „biznis“.

Žreb skupin EP Srbija 2012:
Skupina A (Beograd): Poljska, Danska, Srbija, Slovaška
Skupina B (Niš): Nemčija, Švedska, Češka, Makedonija
Skupina C (Novi Sad): Francija, Madžarska, Španija, Rusija
Skupina D (Vršac): Hrvaška, Norveška, Islandija, Slovenija

Razpored tekem Slovenije:
1. krog: Slovenija – Norveška (ponedeljek, 16. januar 2012)
2. krog: Slovenija – Hrvaška (sreda, 18. januar 2012)
3. krog: Slovenija – Islandija (petek, 20. januar 2012)

Komentarji slovenske skupine:
Saša Prapotnik (trener Jeruzalem Ormož):
Za nas je vsaka skupina in vsak nasprotnik na EP težak. Proti Hrvaški tradicionalno dobro igramo, Norvežane smo se že v preteklosti premagovali, Islandija pa imam občutek, da ni več tako močna kot je bila prej. Še vedno pa ne bi bilo nobeno presenečenje če bi zmagali ali izgubili vse tekme.

Nikola Bistrovič (trener Mercator Tenzor Ptuj): Glede na vzpone in padce reprezentanc je vseeno v kateri skupini igramo. Na EP ni slabih reprezentanc in bo odločala forma v tistem trenutku. Sem pa vesel, da je selektor ponudil priložnost mladim. Če si bo Denič na EP upal zaigrati z hitrejšo zunanjo linijo, po mojem bi idealna bila Bezjak – Bombač – Skube, lahko upamo na presenečenje. Sicer pa proti Hrvaški ne bo odločala kvaliteta, ampak želja po zmagi. Islandija je zaradi hitre igre še vedno korak pred nami in tudi Norvežani so naredili korak naprej. O napredovanju bo odločala prav prva tekma proti Norveški. Glede na naš karakter če zmagamo gremo v glavni del, če izgubimo se poslavljamo že po predtekmovanju.

Ivan Hrupič (trener Bernbach Koflach): Izrazito težka skupina, kjer je možno prav vse. Za mene je Hrvaška glavni favorit skupine. Islandija je na začetku turnirja zmeraj izredno močna, vendar znana tudi po tem, da si rada privošči kakšen spodrsljaj. Zelo pomembna bo prva tekma proti Norveški. V primeru zmage bi najbrž napredovali, ob tem bi fantje pridobili na samozavesti, kar je pomembno za našo mlado moštvo. Z veliko mero borbenosti, želje in volje smo konkurenčni vsem ekipam. Slovenija napreduje v glavni del in verjamem, da je s to mladostjo sposobna presenetiti še koga iz evropskega vrha.