Konjeniški klub GALOPER Spodnje Podravje z Antonom Kolaričem na čelu je  v sodelovanju Slovenskim galopskim društvom – Slovenian TURF , v soboto 19.avgusta v Obrežu organiziral že 13.galopske dirke.  Velika športno zabavna prireditev, ki privablja ljubitelje konj iz bližnje in daljne okolice se je začela po 13. uri, ko so na progo prvi stopili poniji in se pomerili v dirki. Potem pa so na sporedu bile še 4 discipline: galop z rekreativni, toplokrvni in polnokrvni konji na 1400 in 1800 metrov (za pokal občine Središče ob Dravi).
Dirke je v smiselno in duhovito celoto povezoval Borut Bernik Bogataj iz Škofje Loke – velik poznavalec in ljubitelj galopskih dirk, ki letošnje že 13-te galopske dirke v Obrežu oziroma v občini Središče ob Dravi  ocenjuje kot vzorno pripravljene in dobro izpeljane.

Gotovo, da pa je prirejanju Galopskih dirk v Središču ob Dravi botrovalo srečno naključje leta 2001, ko je s svojim konjem GROMOM tekmoval v Mariboru in naletel na ključne ljudi,   pove Anton Kolarič – predsednik Konjeniškega kluba Galoper, in koordinator prireditve, ki doda, da so »galopske dirke« v Središču ob Dravi oziromav  Obrežu, dediščina Mladena Ferleta, ki  je bil direktor Slovenskega galopskega društva in eden boljših poznavalcev konj pri nas.  Ferle se je s konji ukvarjal že od svojega tretjega leta, ko je začel jezditi pri stricu na Dolenjskem. Pozneje je 4 leta živel v New Yorku v ZDA, kjer je začutil pravi čar galopa. »Ko so bile na sporedu pomembne dirke, so bili na naslovnicah konji, ne pa politiki«, se je Mladen Ferle rad pošalil.  Vrnil se je v Slovenijo, kjer je leta 1997 organiziral prvo –  takrat imenovano – vzdržljivostno konjsko dirko in v društva oziroma Galopsko zvezo Slovenije  združil ljubitelje galopa.   15.galopska dirka, da bo organizirana Mladenu Ferletu v spomin, je še povedal Anton Kolarič.

Galop v Sloveniji nima tradicije, saj že sama populacija angleških polnokrvnih konj temelji na skromnem številu živali, ki so zlasti v plemenskem delu populacije po večini uvožene. Rodovna knjiga je bila ustanovljena leta 1993 na pobudo maloštevilnega števila lastnikov, sami zametki organiziranih galopskih dirk pa segajo v leto 1997 in 1998.  Med prvimi, ki si je prizadeval za organizacijo galopskih dirk je tudi znan akademski slikar Ignac Premoša, ki je tudi bil prisoten na minulih galopskih dirkah v Obrežu.  “Čeprav je v Sloveniji kar nekaj prog za kasaške dirke, te niso primerne za galop. Priprava terena mora biti drugačna, predvsem pa morajo biti ovinki daljši in podlaga mehkejša zaradi izjemno močnih udarcev s kopiti”, pojasni Premoša.

Tekmovalna steza – hipodrom v Obrežu je bila improvizirana na njivi podjetja SAT Jeruzalem d.o.o., kljub temu pa je tudi 13-ta galopska dirka v Obrežu prinesla zanimivo tekmo in med tekmovalci mlade obraze.  Glede na vztrajnost, tako organizatorjev galopskih dirk, kot – predvsem mladih tekmovalcev, ki se radi poženejo v galop – ne glede na pogoje in urejenost steze,  galopske dirke v Središču ob Dravi  ne bodo kar tako zamrle, so prepričani organizatorji.

Tudi v Obrežu so – kar je na konjskih dirkah tudi zelo POMEBNO – potekale stave.  So pa dobitki bili v tekočem stanju – kar je tudi ena izmed praktičnih domislic organizatorjev…

REZULTATI DIRK 2017:

PONIJI – 400 m

 1. Popey, jahač: TAMARA HOČEVAR, lastnik: TAMARA HOČEVAR
 2. Eleana, , jahač:ROBIN ZDOVC, lastnik: ROBIN ZDOVC
 3. Estla, jahač: JULIJA SOK, lastnik: JULIJA SOK

 

 

REKREATIVNI KONJI – 1000 m

 1. RAM, jahač: DENIS ZEMLJIČ, lastnik: DENIS ZEMLJIČ
 2. PEGICA, jahač: IVAN ZIDARIČ, lastnik: IVAN ZIDARIČ
 3. ALBIN, jahač: TEODOR KOLARIČ, lastnik: ANTON KOLARIČ

 

 

TOPLOKRVNI KONJI – 1400 m

 1. JADRANKA, jahač: TEODOR KOLARIČ, lastnik: ANTON KOLARIČ
 2. GHAYTH, jahač: DENIS ZEMLJIČ, lastnik: JAKA ŠKET
 3. FRAGO, jahač: MITJA MRAMOR, lastnik: MITJA MRAMOR

 

 

POLNOKRVNI – 1100 m

 1. ALBERTO, jahač: DENIS ZEMLJIČ, lastnik: DANIEL ČEH
 2. NICOLO’S FREND, jahač: PETRA SAJE, lastnik: PETER KLADNIK
 3. EXOTIC HORSE, jahač: TEODOR KOLARIČ, lastnik: ANA LEVART

 

 

 

POLNOKRVNI – 1800 m, dirka za pokal Občine Središče ob Dravi

 1. LADY KATE, jahač: ŽAN SOVAN, lastnik: DANIEL BREZAR
 2. LADY STONE, jahač: DENIS ZEMLJIČ, lastnik: PETER KLADNIK

REMEMBER ME, jahač: PETRA SAJE, lastnik: URŠKA KLADNIK

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 31. Avgusta 2017.